Blogg: Rom for et godt og solid lønnsoppgjør
Nå går startskuddet i årets lønnsoppgjør. Vi skal gjøre det vi kan for å få til en rettferdig fordeling av lønnsmidlene for alle våre medlemmer – hele laget. Ja, vi skal ha vår del av kaken!
24. februar 2025
Mette Johnsen Walker

Jeg kommer tilbake til våre forventinger og viktigheten av frontfagsmodellen, men først: For kort tid siden fikk vi vite hvordan fjorårets lønnsoppgjør gikk. Teknisk beregningsutvalg (TBU) spiller en viktig rolle i å fastsette rammene for lønnsforhandlingene ved å komme med statistikk som partene er enige om. Og tallenes tale er klare. Ansatte i kommunal sektor (KS-området) fikk i fjor en ramme på 5,4 %. Undervisningspersonalet fikk noe mer: 5,6 %.
For mange vil 5,6 % likevel ikke stemme med lønnsslippen. Grunnen til dette er at 5,6 % viser hva arbeidsgivers samlede utgiftene økte med i fjor, altså ikke hva den enkelte fikk. Det er en viktig forskjell. Noen fikk økt inntekt fordi de tok videreutdanning, noen gikk opp et ansiennitetstrinn. Noen gikk av med pensjon, og nye kom inn.
I fjor ble det enighet om lønnstillegg på mellom 22.000 og 37.000 kroner på lønnstabellen som de fleste av våre medlemmer i KS-området er omfattet av, gjeldende fra 1. mai. I tillegg ble det satt av 1,1 % av lønnsmidlene til lokale forhandlinger, gjeldende fra 1. oktober. Dette regnes inn i lønnsøkningen totalt sett, da det påvirker arbeidsgivers totale lønnsutgifter, og det er ut fra dette at statistikk lages.
Det er tre viktige begreper å huske på når det gjelder lønn. Det er ramme, overheng og glidning.
Mette Johnsen Walker, forbundsleder
På vår hjemmeside vil vi fortløpende legge ut oppdateringer og forklaringer på hvordan vi skal forstå lønnsoppgjøret.
Det er en ting som er enklere i år enn i fjor, og det er at i år har vi det som kalles et mellomoppgjør. Det betyr at vi kun forhandler om penger, og ikke hele avtalen.

Som alltid er det den konkurranseutsatte næringen som skal forhandle først. Det som kalles frontfaget. I et lite land som Norge med såpass åpen økonomi, er det viktig at vi har et godt næringsliv som eksporterer varer, og som har en sunn avkastning som går til de ansatte. Vi liker små forskjeller mellom folk i Norge, det er avgjørende for tilliten vi har til hverandre. Derfor er det viktig at det er en god og rettferdig fordeling mellom eierne og arbeiderne. Jo større andel arbeiderne får, jo mer blir det også for alle oss andre. Frontfaget har frist til 1. april med forhandlingene.
Offentlig sektor starter forhandlingene når frontfaget er ferdig, og har frist til 1. mai om å bli enige. En rettferdig fordeling er avgjørende i forhandlingene. Alle er viktige, og det siste vi trenger er kamp mellom privat og offentlig sektor, for ikke å snakke om lønnskamp mellom ulike etater som oppvekst eller helse. Begge deler er viktig!
Frontfagsmodellen tjener oss alle bra. Uten frontfagsmodellen, som sikrer alle jevnlige lønnstillegg, er det markedskreftene som rår. Så vi er alle avhengig av hverandre.
Mette Johnsen Walker, forbundsleder
På vegne av Skolenes landsforbund ønsker jeg LO og Fellesforbundet lykke til med frontfagsforhandlingene. Vi heier på dere! Resultatet vil danne rammen for forhandlingene videre, og vi vil gjøre det vi kan for å få til en rettferdig fordeling av lønnsmidlene for alle våre medlemmer, hele laget.
Og husk: Industrien går så det griner. Det er rom for et godt og solid lønnsoppgjør, som gir økt kjøpekraft. Vi sier som LO-leder Peggy Hessen Følsvik: Vi skal ha vår del av kaken. Så enkelt er det!
Mette har også blogget om:
Fellesskolen er truet
Viktigheten av praktisk opplæring i skolen
Krav om bedre arbeidsforhold i skolen
Lønnsforhandlinger på 1-2-3, sa du?
Hvordan rekruttere og beholde lærere?
Hva venter lærerne i 2024?
Kraftige signaler fra medlemmene våre!
Det tunge yrkesfaglærerløftet
Har innføringen av paragraf 9A virket motsatt?
Må ansatte i barnehager og skoler bare tåle det?
Lever personvernet sitt eget liv i skolen?
En solidarisk og rettferdig tariffpolitikk
§ 9A til besvær
Sammen er vi større og sterkere – også i skolen
Vold og trusler er ikke en privatsak
Hvordan sikre økt kjøpekraft – for alle?
Arbeidstidsavtalen – et skritt i riktig retning
Vær en stolt SL-er!
Trygghet i arbeid, rettferdig lønnsutvikling
Ny god kurs i skolepolitikken