LO Kommune krever løft for kommuneansatte
LO Kommune krever økt lønn for hele laget av kommuneansatte, samtidig som de med lav lønn må få et ekstra løft. – Vi må godt over rammen fra privat sektor i KS-oppgjøret, sier Mette Nord, leder i LO Kommune.
27. april 2023
Runar Nørstad
Både forventninger og krav er høye når partene i årets kommuneoppgjør samles til forhandlinger torsdag. Bakteppet for lønnsoppgjøret er sterkt økende priser og renter, samtidig som rammen i frontfagsoppgjøret ble en lønnsøkning på 5,2 prosent.
Mette Nord, leder i Fagforbundet, er også leder av forhandlingssammenslutningen LO Kommune, som representerer mer enn 190.000 ansatte i norske kommuner, inkludert medlemmer i Skolenes landsforbund.
– Ekstra løft for de som har stått lengst i jobb
Mette Johnsen Walker, forbundsleder i Skolenes landsforbund, mener det er viktig at LO Kommune prioriterer å løfte hele laget.
– I år skal vi ha et godt resultat for alle våre medlemmer og for hele laget i alle landets kommuner og fylkeskommuner. Skolenes landsforbund krever kun sentrale tillegg samt et ekstra løft for de som har stått lengst i jobb. Erfaring må også lønne seg, sier Johnsen Walker.
Sammen med 2. nestleder Bodil Gullseth, representerer forbundslederen Skolenes landsforbund i forhandlingene i kommuneoppgjøret.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Kommuneansatte henger etter
LO Kommune krever at det må bli et skikkelig lønnsløft for de kommuneansatte i år, etter at de har blitt hengende etter i lønnsutviklingen de senere årene. Mette Nord viser til at de kommuneansatte har hele LO i ryggen i dette kravet.
– De ansatte i kommunene har hatt en dårligere lønnsutvikling enn de andre, og dette kan ikke fortsette. Derfor må vi i år godt over rammen fra frontfagsoppgjøret, og sikre hele laget av ansatte økt lønn, sier Nord.
Samtidig mener hun den kraftige prisstigningen gjør det helt nødvendig å prioritere dem med lav lønn.
– De med lave inntekter sliter mest med økte priser og bekymringer for egen økonomi. For å forhindre at forskjellene i samfunnet øker, de som har minst, få mest i årets lønnsoppgjør, Mette Nord.
Kronetillegg er mest rettferdig
LO Kommunes leder mener man best ivaretar en lavlønnsprofil ved at lønnstilleggene blir gitt som kronetillegg. Det er helt i tråd med det flertallet i Norge mener. I en meningsmåling som Sentio har gjort for Fagforbundet, svarer seks av ti at de mener kronetillegg er mest rettferdig, men bare tre av ti ønsker seg prosentvise tillegg i lønningene.
Et klart flertall av befolkningen mener også at de med minst må få mest i årets lønnsoppgjør.
Fakta om oppgjøret
Årets oppgjør er et mellomoppgjør, noe som betyr at det bare skal forhandles om lønn og at alle andre bestemmelser i avtaleverket må vente til neste år. Likevel er det stor spenning knyttet til dette oppgjøret.
KS-oppgjøret er Norges største tariffoppgjør, og LO Kommune er den største forhandlingssammenslutningen i KS-området.
LO Kommune og representerer 190.000 arbeidstakere i kommunal sektor og består av disse forbundene: Fagforbundet, Fellesorganisasjonen (FO), EL og IT Forbundet, Creo, Skolenes landsforbund og Norsk Sjøoffisersforbund.
Les også: Krav 1 fra LO Kommune
Les også: Krav 1 fra Unio kommune
Les også: Krav 1 fra Akademikerne kommune
Les også: Krav 1 fra YS Kommune
Les også: Tilbud 1 fra KS
Relaterte saker
SL: LO krever likt kronetillegg for alle ansatte i staten
SL: Forhandlingsstart i KS torsdag 27. april
SL: En ramme på 5,2 % – hva betyr det?
SL: Har vi riktige opplysninger om deg?
SL: Hva som skjer før, under og etter et tariffoppgjør?
SL: Kravene: Må få et løft over frontfagsrammen
SL: Slik gjennomføres årets lønnsoppgjør
SL: Dette er frontfagsmodellen – og derfor er den viktig for offentlig sektor