– Sirkus Kompetansekrav fortsetter
Sirkuset og rotet om å gi kompetansekravene tilbakevirkende kraft er fatalt for lærernes omdømme i samfunnet. Kunnskapsministeren fortsetter nedsnakkingen av norsk skole og læreryrket. …
13. mars 2016
Runar Nørstad
Sirkuset og rotet om å gi kompetansekravene tilbakevirkende kraft er fatalt for lærernes omdømme i samfunnet. Kunnskapsministeren fortsetter nedsnakkingen av norsk skole og læreryrket.
Kompetansekravene for lærere står! Dette er overskriften Høyre velger å fronte på sin hjemmeside etter at Høyre, Frp og Venstre er blitt enige om å be regjeringen gi lærere utdannet før 1. januar 2014 dispensasjon fra kompetansekravene fram til 2025.
I samme oppslag presiserer statsråden for det norske folk at dagens lærere ikke er gode nok:
«Elevene og foreldrene skal kunne føle seg trygge på at han som skal lære dem grunnleggende regning har fordypning i matematikk. Slik er det ikke i dag.»
Når ble det en statsråd sin oppgave å innprente i det norske folk at både lærerne og skolen er for dårlig for deres barn? Det er mildt sagt oppsiktsvekkende at statsråden fortsetter nedsnakking av norsk skole og læreryrket!
Skolenes landsforbund mener hele dette sirkuset og rotet om å gi kompetansekravene tilbakevirkende kraft er fatalt for lærernes omdømme i samfunnet, men enda verre er det at Torbjørn Røe Isaksen svekker de ansattes motivasjon i arbeidet.
Helt uavhengig av sirkuset om kompetansekrav søker lærerne løpende etter- og videreutdanning etter behov. Norsk skole har gode rutiner for at skolelederne og de tillitsvalgte i fellesskap prioriterer hvilken kompetanse det er manko på ved den enkelte skole. Det er en svært beklagelig politisk prosess vi har vært vitne til.
Venstre skuffer igjen
Det er et trist forsøk på å reparere en skade som de sjøl har skapt ved junivedtaket i Stortinget der nye kompetansekrav ble gitt tilbakevirkende kraft, og der Sp var alene om å ta hensyn til konsekvensene vedtaket så åpenbart ville gi. Venstre bør merke seg hvordan Høyre selger enigheten.
For de som ikke skal søke ny jobb, kan noe av problemet være løst for de lærerne som går av med pensjon innen 2025. De som i dag har undervist i fagene i 20 år, vil i 2025 ha undervist i 30 år og blir avskiltet.
Det er trist at Høyre, Frp og Venstre ikke verdsetter undervisningserfaring og erfarne lærere.
Statsråden er selvsagt hoppende glad for at Venstre valgte å støtte regjeringen. Dette er et tydelig bevis på at statsråden er fiksert på sine mål om studiepoeng framfor å lytte til aktørene i skolen – nok en gang. Med unntak av Norsk Lektorlag, har samtlige organisasjoner og KS argumentert mot å gi kompetansekrava tilbakevirkende kraft!
Takket være at Arbeiderpartiets representanter i Utdanningskomiteen i oktober leverte et forslag (dok 8-11 S), ble det for en måned siden gjennomført ny høring på Stortinget om kompetansekravenes tilbakevirkende kraft. Både SV, KrF og MDG erkjente at de hadde stemt feil i juni mens Sp stemte mot allerede i juni.
[fusion_builder_container hundred_percent=»yes» overflow=»visible»][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=»1_1″ background_position=»left top» background_color=»» border_size=»» border_color=»» border_style=»solid» spacing=»yes» background_image=»» background_repeat=»no-repeat» padding=»» margin_top=»0px» margin_bottom=»0px» class=»» id=»» animation_type=»» animation_speed=»0.3″ animation_direction=»left» hide_on_mobile=»no» center_content=»no» min_height=»none»]
Siste ord er neppe sagt i saken
Frist for å avgi innstilling i saken er tirsdag 15. mars. Skolenes landsforbund håper de øvrige partiene legger fram en omforent innstilling som verdsetter undervisningserfaring, viser tillit til at lærere søker etter- og videreutdanning i samråd med skolelederne i et tempo som er tjenlig for den enkelte skole.
Skolenes landsforbund kan ikke se at det finnes noen bedre løsning enn å oppheve vedtaket om tilbakevirkende kraft, samt holde trøkk på løpende etter- og videreutdanning.
Dersom det ikke er mulig å bli enige om en reversering, og resten av partiene i Utdanningskomiteen ønsker å finne omforente kjøreregler, må det være en absolutt forutsetning at:
- Pålagt videreutdanning må fullfinansieres av staten
- Det må lages objektive og målbare regler for godkjenning av kompetanse, for eksempel at tre års undervisningserfaring i et fag gir 30 studiepoeng, fem års undervisning gir 60 studiepoeng …
Det må også være lov å tro at nyskapningen til Høyre, Frp og Venstre bare vil stå seg fram til 2017. I så fall vil innstillingen til de øvrige partiene kunne bety mye både for elevene og lærerne.
Relevante lenker:
SL: Enighet om overgangsordning for lærere
SL: – Norske lærere fortjener å bli lyttet til
SL: Står fast på at kompetansekrav skal ha tilbakevirkende kraft
SL: – Seig kamp om lærernes kompetanse
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]