IA-avtalen opphører 1. januar – hva skjer da?
Som kjent har vi ingen IA-avtale fra 1. januar 2025, hvis det ikke skulle bli enighet i løpet av jula.
17. desember 2024
Runar Nørstad
Forhandlingene om en ny avtale for et inkluderende arbeidsliv førte ikke fram. Bakgrunnen for det finner du her (lo.no)
Det norske arbeidslivet skal fortsatt være et inkluderende arbeidsliv, og mye av arbeidet ligger fast. Pliktene og rettighetene knyttet til sykefravær er del av arbeidsmiljøloven og folketrygdloven, og påvirkes ikke av IA-avtalen, opplyser regjeringen.
Skolenes landsforbund oppfordrer hovedtillitsvalgte og tillitsvalgte til å ta denne situasjonen opp med sine respektive arbeidsgivere så snart det lar seg gjøre over nyttår. Selv om det ikke foreligger en undertegnet avtale, er det ingenting i veien for at en kan fortsette som om det var en avtale på plass.
Vi vil minne om at det var full enighet om alle punkter i en ny avtale, bortsett fra dette med sykelønnen. Derfor er det ingen grunn til at det viktige arbeidet som blir gjort omkring et inkluderende arbeidsliv stopper opp – selv om vi ikke har en formell avtale fra 1. januar.
Forhandlingene om en ny avtale for et inkluderende arbeidsliv brøt sammen 4. desember, på grunn av NHO og de andre arbeidsgivernes krav om ikke å frede sykelønnsordningen.
– Vi har opplevd en uredelig prosess både under selve forhandlingene og i etterkant. Det er et grovt brudd på tilliten og LO bryter derfor midlertidig samarbeidet med arbeidsgiverne, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til egen hjemmeside.
– For LO er en av våre viktigste kamper å sikre alle full lønn når de blir syke. Vi går ikke med på kutt, som vil ramme våre medlemmer hardt, sier LO-lederen.
Status per i dag
IA-avtalen: Folketrygdloven §§ 8-23 –27: Egenmelding i maks 3 påfølgende dager, 4 ganger i året (blir gjeldende fra 1. januar dersom ikke lokal arbeidsgiver har gått med på andre avtaler).
- Unio, YS og Akademikerne og KS er åpne for å utrede sykelønnsordningen.
- LO ønsker å innhente kunnskapsgrunnlag for å se på hvorfor sykefraværet har økt så mye.
LOs begrunnelse:
- Vi vet at det er unge med psykiske lidelser som utgjør mye av det økte sykefraværet, men vi vet ikke hvorfor.
- Vi er redde for at dersom vi åpner for å utrede sykelønnsordningen, kan et av forslagene bli å kutte i sykelønnsordningen. En eventuell ny borgerlig regjering vil kunne bruke dette til å gjøre sykelønnsordningen verre.
- En eventuell åpning for å sparke folk som er syke, vil kanskje få ned sykefraværet, men er ikke ønskelig.
- Når målet er å få så mange som mulig i jobb, må man regne med økt sykefravær. Det er likevel bedre å ha et kunnskapsgrunnlag før man utreder.
LO synes også det er ekstra viktig å se på hva som skal gjøres for at flere skal stå i jobb lenger, i og med at pensjonsalderen øker.
Bakgrunn: Dette betyr bruddet
- Alle LO-forbund står bak beslutningen om å bryte samarbeidet med arbeidsgiversiden, og som følge av dette vil ingen forbund ha bilateralt samarbeid med noen av arbeidsgiverorganisasjonene.
- Dette betyr at LO, Skolenes landsforbund og de andre LO-forbundene ikke vil delta i samarbeid i form av møter/samlinger/konferanser o.l. som arbeidsgiverorganisasjoner har tatt initiativ til, eller som partene i fellesskap har blitt enige om å gjennomføre.
- Trepartssamarbeidet fortsetter. Det betyr at vi stiller i møter/aktiviteter som myndighetene inviterer til.
- LO, Skolenes landsforbund og de andre LO-forbundene vil gjennomføre aktiviteter som følger av hovedavtale og/eller er avtalt i forbindelse med tarrifforhandlinger, som partssammensatte utvalg m.m. Vi skal altså fortsatt delta i medbestemmelsesmøter, administrasjonsutvalg, arbeidsmiljøutvalg og samarbeidsutvalg. De forpliktelser vi har etter hovedavtale/tariffavtale gjelder selv om vi har brutt samarbeidet. Vi må ikke komme i en situasjon der vi blir beskyldt for ulovlige aksjoner.
- Vi må naturligvis også gjennomføre lønnsforhandlinger, arbeidsrettslige og avtalemessige tvistemøter og bistand til medlemmene. Vi må sørge for å ivareta våre medlemmers interesser og rettigheter selv om vi har brutt samarbeidet med arbeidsgiverorganisasjonene.
- LO-forbundene lokalt må samarbeide og koordinere hvilke møter de skal være med på. Viktig at alle gjør likt og har den samme forståelsen.
PS! Er du i tvil om du skal delta i bestemte møter med arbeidsgiver, ta kontakt med forbundskontoret. Det vil alltid være gråsoner her.
Kalkulator: Finn ut hva du taper på kutt i sykelønna (lo.no)
Les mer: Derfor er det brudd i samarbeidet med arbeidsgiverne (Skolenes landsforbund)
Les mer: LO bryter samarbeidet med NHO (FriFagbevegelse)
Les mer: Pressemelding: LO bryter med arbeidsgiverne etter tillitsbrudd (lo.no)
Les mer: Derfor er sykelønn viktig for IA-avtalen (lo.no)
Les mer: LO har brutt samarbeidet med NHO. Hva skjer nå? (FriFagbevegelse)
Les mer: Kutt i sykelønna fører til større forskjeller mellom folk (lo.no)
PLAKAT (PDF) – last ned og heng synlig på arbeidsplassen din (A4/A3)