Sykelønna: Derfor er det brudd i samarbeidet med arbeidsgiverne

Uryddighetene i prosessen som ledet frem til bruddet i IA-forhandlingene er et stort tillitsbrudd. Derfor har LO brutt partsforholdene med arbeidsgiversiden.

16. desember 2024

Runar Nørstad

LO er svært misfornøyd med NHO og arbeidsgiverne etter bruddet i forhandlingene om sykelønn og IA-avtalen.
LO er svært misfornøyd med NHO og arbeidsgiverne etter bruddet i forhandlingene om sykelønn og IA-avtalen. (Foto: LO)

Nederst i saken kan du lese hva bruddet betyr for deg og lønna di samt last ned plakat (PDF)

Forhandlingene om en ny avtale for et inkluderende arbeidsliv brøt sammen 4. desember, på grunn av NHO og de andre arbeidsgivernes krav om ikke å frede sykelønnsordningen.

– Vi har opplevd en uredelig prosess både under selve forhandlingene og i etterkant. Det er et grovt brudd på tilliten og LO bryter derfor midlertidig samarbeidet med arbeidsgiverne, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til egen hjemmeside.

– For LO er en av våre viktigste kamper å sikre alle full lønn når de blir syke. Vi går ikke med på kutt, som vil ramme våre medlemmer hardt, sier LO-lederen.

Kalkulator: Finn ut hva du taper på kutt i sykelønna (lo.no)

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LO-leder Peggy Hessen Følsvik. (Foto: LO)

Bruddet mellom LO og arbeidsgiverne betyr ikke at Skolenes landsforbund slutter å samarbeide med arbeidsgivere om medlemmenes lønns- og arbeidsforhold, understreker forbundsleder Mette Johnsen Walker.

Hun viser også til at noen tariffavtaler sikrer bedre rettigheter enn det loven gjør, og at dette gjelder blant annet ansatte i offentlig sektor. Lærere, for eksempel, vil ikke få kutt i sykelønnen selv om ordningen endres. I dag er rundt en tredel av norske arbeidstakere allerede sikret full lønn under sykdom gjennom sine tariffavtaler.

Svekkes sykelønnsordningen, vil vi fort se et A-lag og et B-lag i arbeidslivet, mener Skolenes landsforbund.

– De som kan ta hjemmekontor når de er syke, vil i liten grad bli berørt av en svekkelse i ordningen. De som blir utsatt for smitte og må være fysisk til stede på jobb, vil rammes fullt ut. Mange av de med høyest lønn vil med andre ord ikke nødvendigvis merke en svekkelse i sykelønnsordningen, mens de med lavest lønn vil rammes hardt, sier Mette Johnsen Walker.

Slik situasjonen er i dag, kan avtalen ryke på tampen av 2025 – med en eventuell ny regjering på plass, frykter Skolenes landsforbund.

– Når hovedtariffoppgjøret starter i 2026, kan altså sykelønnsordningen i tariffavtalen stå på spill. Vi står foran en svært bekymringsfull utvikling, og det er derfor riktig og viktig at LO tar denne kampen nå, sier Mette Johnsen Walker.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Forbundsleder Mette Johnsen Walker. Lønnsoppgjøret 2024. (Foto: Skolenes landsforbund)
Forbundsleder Mette Johnsen Walker. (Foto: Skolenes landsforbund)

FAKTA: Dette kan skje om sykelønnsordningen svekkes

  • I Norge har arbeidstakere hatt full lønn ved sykdom siden 1978. For noen er dette bare regulert gjennom loven (Lov om folketrygd), mens mange andre, for eksempel hele offentlig sektor, også har dette i sine tariffavtaler.
  • IA-avtalen har vært en garanti for at ordningen ikke skulle bli tuklet med så lenge avtalen løp. Uten denne garantien i IA-avtalen, vil det være fritt fram for et nytt politisk flertall å svekke dagens sykelønnsordning i lovverket.
  • Svekkes ordningen i lovverket, kan vi også forvente et stormløp fra arbeidsgiversiden når det gjelder de tariffestede ordningene, som de fleste medlemmer i Skolenes landsforbund er omfattet av.

Bakgrunn: Dette betyr bruddet

  • Alle LO-forbund står bak beslutningen om å bryte samarbeidet med arbeidsgiversiden, og som følge av dette vil ingen forbund ha bilateralt samarbeid med noen av arbeidsgiverorganisasjonene. 
  • Dette betyr at LO, Skolenes landsforbund og de andre LO-forbundene ikke vil delta i samarbeid i form av møter/samlinger/konferanser o.l. som arbeidsgiverorganisasjoner har tatt initiativ til, eller som partene i fellesskap har blitt enige om å gjennomføre.
  • Trepartssamarbeidet fortsetter. Det betyr at vi stiller i møter/aktiviteter som myndighetene inviterer til. 
  • LO, Skolenes landsforbund og de andre LO-forbundene vil gjennomføre aktiviteter som følger av hovedavtale og/eller er avtalt i forbindelse med tarrifforhandlinger, som partssammensatte utvalg m.m. Vi skal altså fortsatt delta i medbestemmelsesmøter, administrasjonsutvalg, arbeidsmiljøutvalg og samarbeidsutvalg. De forpliktelser vi har etter hovedavtale/tariffavtale gjelder selv om vi har brutt samarbeidet. Vi må ikke komme i en situasjon der vi blir beskyldt for ulovlige aksjoner.
  • Vi må naturligvis også gjennomføre lønnsforhandlinger, arbeidsrettslige og avtalemessige tvistemøter og bistand til medlemmene. Vi må sørge for å ivareta våre medlemmers interesser og rettigheter selv om vi har brutt samarbeidet med arbeidsgiverorganisasjonene.
  • LO-forbundene lokalt må samarbeide og koordinere hvilke møter de skal være med på. Viktig at alle gjør likt og har den samme forståelsen.

PS! Er du i tvil om du skal delta i bestemte møter med arbeidsgiver, ta kontakt med forbundskontoret. Det vil alltid være gråsoner her.

Les mer: LO bryter samarbeidet med NHO (FriFagbevegelse)
Les mer: Pressemelding: LO bryter med arbeidsgiverne etter tillitsbrudd (lo.no)
Les mer: Derfor er sykelønn viktig for IA-avtalen (lo.no)
Les mer: LO har brutt samarbeidet med NHO. Hva skjer nå? (FriFagbevegelse)
Les mer: Kutt i sykelønna fører til større forskjeller mellom folk (lo.no)

(Saken ble første gang publisert 10. desember 2024)

PLAKAT (PDF) – last ned og heng synlig på arbeidsplassen din (A4/A3)