– Ett lite steg i riktig retning, men langt nær nok

Skolenes landsforbund er fortsatt bekymret for landets barnehage- og skoletilbud, til tross for at regjeringen blar opp fem milliarder kroner.

1. november 2024

Runar Nørstad

Forbundsleder Mette Johnsen Walker. (Foto: Skolenes landsforbund)
Regjeringen må sørge for at det ikke er manglende ressurser som tvinger fram skolenedleggelser, krever forbundsleder Mette Johnsen Walker. (Foto: Skolenes landsforbund)

Forbundsleder Mette Johnsen Walker begrunner bekymringen med at økonomien i kommunene er enda verre enn først anslått, ifølge KS.

– KS har tidligere uttalt at kommunene vil gå 15 milliarder kroner i underskudd i år. En ekstra bevilgning på 5 milliarder kroner i varige økte overføringer vil ikke løse alle utfordringer kommunene står i. Til tross for disse midlene, vil mange kommuner fortsatt måtte gjøre vanskelige prioriteringer lokalt, og dette er ikke et nødvendig løft for utdannings- og oppvekstsektoren. Det er ett lite steg i riktig retning, men på langt nær nok, sier hun.

Forbundslederen mener regjeringen må sikre kommunene og fylkeskommunene mer penger for at de kan opprettholde et forsvarlig barnehage- og skoletilbud.

– Mer enn hundre skoler står i fare for å bli lagt ned i nærmeste framtid, ifølge tall fra flere medier. 5 milliarder vil kanskje berge noen av disse skolene, men langt fra alle. Regjeringen må sørge for at det ikke er manglende ressurser som tvinger fram skolenedleggelser. Skal man gå til et slikt alvorlig skritt som å nedlegge en skole, må det være pedagogiske-, samfunnsmessige- og barnets beste-vurderinger som ligger bak. 5 milliarder i økte overføringer er ikke nok til at dette blir virkeligheten i Kommune-Norge. Da må beløpet økes betydelig.

Skolenes landsforbund er spesielt bekymret over at svekket kommuneøkonomi vil ramme spesialundervisningen, og at laget rundt eleven svekkes.

– Vi er fortsatt bekymret for at det vil være de sårbare barna som i praksis blir en salderingspost i mye større grad enn tidligere, fordi ressursene til klasseundervisning allerede er redusert maksimalt. Vi krysser fingrene for at friske midler vil bidra til å gjøre skolehverdagen bedre for både elevene og lærerne, men jeg frykter at mange skoler fortsatt vil ha det tøft i tiden som kommer, sier Mette Johnsen Walker og viser til tilbakemeldinger fra medlemmene:

– Fortellinger som går igjen, er at det er kuttet helt inn til beinet. Det er ikke mer å hente. En lærer fra en videregående skole i Trøndelag forteller om stopp i vikarbruken, at fagarbeidere tar vikartimer og at spesialundervisning foregår i storklassen. Andre sier det ikke er midler til nye lærebøker og digitale lisenser inndras. Ledere sier opp fordi det ikke er mulig å drifte skolen lovlig. Dette kan ikke fortsette, og er noe regjeringen må ta på alvor.

Relaterte saker
SL: – Kommuneøkonomien truer fellesskolen
SL: Debatt: Håper SV sikrer skolen sårt trengte midler
SL: Debatt: Prioriter laget inne på skolen
SL: Får ikke penger til innkjøp av skolebøker
SL: – De sårbare barna er taperne i budsjettet
SL: Debatt: Drømmen om et skoleforlik