Får ikke penger til innkjøp av skolebøker
Skolenes landsforbund reagerer på at regjeringen ikke har satt av penger til innkjøp av skolebøker i forslaget til neste års statsbudsjett.
9. oktober 2024
Runar Nørstad

– Det er flaut at regjeringen ikke har bevilget penger til innkjøp av skolebøker, sier Jon Oddvar Holthe, 1. nestleder i Skolenes landsforbund til Klassekampen (bak betalingsmur).
Mandag la regjeringen fram forslag til statsbudsjettet for 2025, og mange som håpet på øremerkede midler til læremidler i skolen ble skuffet.
Regjeringen, med kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) i spissen, har de siste to årene bevilget over 400 millioner kroner til fysiske lærebøker i grunnskolen. Mange forventet en videreføring av dette.
Jon Oddvar Holthe fra Skolenes landsforbund uttrykker skuffelse over at ambisjonene ikke ble fulgt opp i budsjettet. Selv om regjeringen foreslår å bruke åtte millioner på å styrke skolebibliotekene som del av en leselyststrategi, påpeker Holthe at dette ikke løser mangelen på læremidler.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

En undersøkelse fra Utdanningsforbundet viser at 28 prosent av lærerne mangler oppdaterte læremidler, noe Jon Oddvar Holthe mener stemmer med situasjonen i skolene. Han frykter at kommunenes stramme økonomi vil hindre store innkjøp av skolebøker, og konkluderer med at norske skoler er blant taperne i budsjettet for 2025.
Statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Synnøve Mjeldheim Skaar (Ap), viser til tidligere bevilgninger som svar på kritikken. Hun understreker overfor Klassekampen at det er bevilget 415 millioner kroner til innkjøp av trykte lærebøker siden juni i fjor, og at slik støtte er uvanlig, men nødvendig. Samtidig påpeker hun at finansiering av læremidler primært er kommunenes ansvar.
Forleggerforeningen er også misfornøyd med budsjettet, og peker på at mange elever fortsatt må bruke gamle bøker og løse ark som ikke dekker dagens kompetansemål.
Relaterte saker
SL: – De sårbare barna er taperne i budsjettet
SL: Debatt: Drømmen om et skoleforlik
SL: Debatt: Riktig kompetanse på rett sted
SL: Undersøkelse ga alarmerende svar
SL: Blogg: Krav om bedre arbeidsforhold i skolen
SL: Klar beskjed om ressursmangel i skolen
SL: – Er for få voksne i skolen