SL-podden: Hvordan få til en praktisk skole?
Betydningen av praktisk undervisning er tema i denne episoden av SL-podden. Ja, hvordan er det med sløyd og søm i skolen i 2024?
20. februar 2024
Runar Nørstad
Berit Hågensen, Henriette Selnæs og Liv Sannes gir et innblikk i hvordan man kan skape en mer praktisk skole, og ikke minst hvorfor dette er viktig.
Liv Sannes, fra samfunnspolitisk avdeling i LO, understreker viktigheten av praktisk læring for å fremme elevmestring og psykisk helse.
– Noe av det viktigste er at flere elever kan oppleve mestring, og mestringsopplevelse i skolen. Det kan gi lærelyst og kan smitte over på læring i mer teoretiske fag, mener hun.
Sannes viser også til behovet for å motvirke ulikheter i skolen.
– Praktisk undervisning kan være med på det, blant annet ved å sikre at flere elever opplever mestring.
– Hvordan er det med sløyd og søm i skolen i 2024?
– Det finnes jo, men ikke i den grad vi ønsker. For det er en altfor stor ulikhet i landet med tanke på ressurser, sier Henriette Selnæs, lærer i ungdomsskolen. Hun har skrevet kapittelet «Et lærerperspektiv på den praktiske skolen» i tidligere kunnskapsminister Tonje Brennas bok om nettopp en mer praktisk skole.
I SL-podden reflekterer hun over dagens tilstand, og påpeker mangelen på tilstrekkelige ressurser og utstyr.
– For å sette det litt på spissen. Å sitte med limpistol i et vanlig klasserom er ikke en praktisk tilnærming, men det er det vi har nå.
– Hva legges i begrepet praktisk undervisning?
Berit Hågensen, lærer og medlem av forbundsstyret i Skolenes landsforbund, definerer praktisk undervisning som enhver aktivitet som krever handling.
– Når vi snakker om «praktisk», uansett hva det er. Så handler det om å gjøre noe.
– Hvordan skal skolen bli mer praktisk, variert og motiverende?
Dette er et sentralt spørsmål som SL-podden tar opp. Økt tilgang til ressurser og utstyr, og bedre tilrettelegging av skolebygg er noe som løftes frem.
SL-podden «Fra grasrota til Youngstorget er en podkast gitt ut av Skolenes landsforbund. Annenhver uke inviterer vi interessante gjester for å snakke om aktuelle temaer. Forbundssekretær Asgeir Kabuba Kjeldstad er ansvarlig produsent.
Tema du ønsker vi skal ta opp? Kontakt Asgeir, akk@skolenes.no.