HMS-arbeid
Som arbeidstaker har du krav på et meningsfylt og helsefremmende arbeidsmiljø, som gir trygghet mot fysiske og psykiske skadevirkninger.
Arbeidsmiljøloven er arbeidstakernes vern
Arbeidsmiljøloven er arbeidstakeres vernelovgivning. Lovens formål er å sikre trygge ansettelsesforhold og likebehandling i arbeidslivet, og skal i tillegg sikre et arbeidsmiljø som legger til rette for en helsefremmende og meningsfylt arbeidssituasjon og et inkluderende arbeidsliv.
Loven kan bare fravikes til ugunst for arbeidstakeren hvis det er står særskilt at den enkelte reglen kan fravikes ved skriftlig avtale, tariffavtale eller etter dispensasjon fra Arbeidstilsynet. Arbeidsgiver skal sørge for å overholde reglene som er gitt i loven og i medhold av denne, og overtredelse av loven kan straffes med bøter eller fengsel.
Krav til fysiske og psykososiale forhold
Arbeidsplassen skal innrettes slik at arbeidstakerne ikke arbeider under fysiske belastninger. Dette inkluderer blant annet inneklima, lysforhold, støy, stråling, tunge løft, ubekvemme sittestillinger eller annen arbeidsform som kan gi slitasjeskader. Ved arbeid som har mer akutte farer kreves det særskilt verneutstyr, opplæring og eventuelle skriftlige instrukser. isse tilfeller skriftlige instrukser
Andre momenter som påvirker det fysiske og psykososiale arbeidsmiljøet er arbeidstid, pauser, permisjoner og ferie. Alle er momenter som kan ha relevans for helse og velvære.
- § 4-1. Generelle krav til arbeidsmiljøet
- § 4-2. Krav til tilrettelegging, medvirkning og utvikling
- § 4-3. Krav til det psykososiale arbeidsmiljøet
- § 4-4. Krav til det fysiske arbeidsmiljøet
- § 4-5. Særlig om kjemisk og biologisk helsefare
- § 4-6. Særlig om tilrettelegging for arbeidstakere med redusert arbeidsevne
Roller i HMS-arbeidet
Det er ulike roller involvert i HMS-arbeidet. Arbeidsgiver skal jobbe systematisk med helse, miljø og sikkerhet (HMS), og som arbeidstaker har du også et ansvar gjennom plikten til å følge de sikkerhetsreglene som gjelder til enhver tid.
Les mer om de ulike rollene, oppgaver og mandat nedenfor:
Nyttige lenker og ressurser
- Arbeidsmiljøloven
- Forskrift om organisering, ledelse og medvirkning
- Inkluderende arbeidsliv (IA)
- Krav om pause
- Arbeidsmiljøloven § 6-2 Verneombudets oppgaver
Arbeidstilsynets ressurssider
Yrkesskade og yrkessykdom
- Yrkesskade – NAV
- Melde arbeidsulykke – Arbeidstilsynet
- Hva er yrkesskade og yrkessykdom?
- Yrkesskadedekning – folketrygdloven
- Forskrift om yrkessykdommer