Ga skolepolitiske råd til Ap – og LO
Fra talerstolen på Kartellkonferansen, ba forbundsleder Mette Johnsen Walker Arbeiderpartiet få øynene opp for det som skjer i Skole-Norge. Hun fikk ikke konkrete svar.
20. november 2024
Runar Nørstad
Under programposten «Hva mener de tillitsvalgte?» , fikk representanter fra LO Stats 16 medlemsforbund muligheten til å ytre seg onsdag ettermiddag. Bakgrunnen er stortingsvalget neste høst, og hva forbundene mener må til for fornyet tillit til de rødgrønne. Mange entret talerstolen og ga råd til Aps partisekretær Kjersti Stenseng og LO-leder Peggy Hessen Følsvik som begge satt i salen.
Forbundsleder Mette Johnsen Walker innledet sitt innlegg med å vise til fortellinger fra medlemmene som går igjen, gitt i spørreundersøkelser.
– Det er kuttet helt inn til beinet. Det er ikke mer å hente. Det er stopp i vikarbruken, fagarbeidere tar vikartimer og spesialundervisning foregår i storklassen. Det er ikke midler til nye lærebøker og digitale lisenser inndras. Ledere sier opp fordi det ikke er mulig å drifte skolen lovlig.
Johnsen Walker viste til at siden 2014 har det kommet hele ni stortingsmeldinger fra Kunnskapsdepartementet om grunnopplæringen, for eksempel: Kvalitet og mangfold i skolen. Fordypning og forståelse i Kunnskapsløftet. Tidlig innsats og inkluderende fellesskap. Fullføringsreformen, kompetansereformen og en mer praktisk skole.
– Listen er lang, understreket hun fra talerstolen.
– I tillegg har det vært mange utredninger, veiledninger og lokale pålegg til skolene, parallelt med tverrsektorielt politisk arbeid om alt fra sosial utjevning, ekstremisme til digitalisering, fortsatte hun.
Makter ikke lovpålagte tjenester
Forbundslederen sa videre at nasjonale politiske satsninger og beslutninger vedtas uten at det følger tilstrekkelig med midler med.
– Kommunene har ingen forutsetning for å gjennomføre samfunnsoppdraget og lovpålagte tjenester, og resultatet er lokale vedtak i strid med nasjonale politiske satsninger.
For hva skjer egentlig i praksis, spurte Mette Johnsen Walker – og ga svarene selv:
- Satsning på skolemiljø, men lokalt innføres det vikarstopp og kutt i laget rundt eleven.
- Mer praktisk skole, men innkjøpsstopp lokalt og manglende midler til utstyr og verksteder. Øremerkede midler supplerer ikke, men erstatter lokale midler.
Fremtidens utfordringer løses ved å sørge for at ungdommene våre kommer robuste ut av skole og utdanning, fortsatte hun.
– Det blir flere eldre og færre unge. Da har vi ingen å miste. Om flere unge må på hybel for å ta videregående, blir det flere som heller blir hjemme og dropper ut.
Advarte om flere privatskoler
Det brukes mer penger på skole i Norge enn i andre land som vi sammenligner oss med, fortsatte Johnsen Walker.
– Ta for eksempel en ung ufør i rullestol, som er avhengig av heis på ungdomsskolen. Det bygges en heis som brukes i tre år. Det er ikke sikkert at heisen vil brukes igjen. Jeg vil ikke si at det er ufornuftig bruk av penger, men det er én grunn til at Norge bruker mer penger enn andre land på skole, fortalte hun.
– Skole og utdanning engasjerer. Det er en viktig valgkampsak. Om høyresiden vinner valget, blir det flere privatskoler – og forskjellene øker. I innlandet står kommersielle aktører klare for å tilby studiespesialiserende utdanning. Hva med de som vil gå yrkesfag? Denne nedprioriteringen av utdanning bekymrer oss i Skolenes landsforbund, og det tror jeg egentlig bekymrer alle her i salen, avsluttet forbundslederen.
Kjersti Stenseng: Penger flyttes fra unge til eldre
Under den påfølgende programposten, «Kan arbeiderbevegelsen fortsatt vinne valg?», der Kjersti Stenseng og Peggy Hessen Følsvik kommenterte innleggene, ga Aps partisekretær følgende tilbakemelding på Mette Johnsen Walkers innlegg som berørte nedleggelser av skoler og kutt i kommuneøkonomien:
– Det er vanskelig å svare kort på dette. Men det Mette og flere tok opp, er at det kuttes i velferdstjenester som skole og eldreomsorg. Ja, veldig mange kommuner sitter nå og skal prøve å sy sammen trange kommunebudsjett. Og de må prioritere mellom grunnleggende velferdstjenester og lovpålagte oppgaver. En av de store utfordringene våre er demografien, sa Kjersti Stenseng og viste til skolenedleggelsene i Innlandet.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
– Det som skjer i Innlandet nå, kommer til å skje i mange andre fylker. Det har vært debatter om skolenedleggelser i mange år, noen ganger på grunn av penger og noen ganger på grunn av elever. Vi kommer til å se at mange penger kommer til å bli flyttet fra de unge til de eldre på grunn av de store demografiske utfordringene vi har fremover. Jeg forstår godt frustrasjonen, samtidig som vi vet at prioriteringer i fremtiden blir tøffere og tøffere.
– Nå som vi har gitt kommunene fem milliarder kroner ekstra, er det ikke for at de skal få penger til nye tiltak, selv om jeg skulle ønske det. Men det handler om å opprettholde aktivitetsnivået, avsluttet hun.
LO-lederen kommenterte ikke Johnsen Walkers innlegg direkte, men understreket viktigheten av å få frem saker som er viktig for LOs medlemmer.
LO Stats tradisjonelle kartellkonferanse avholdes på Sundvolden hotell, tirsdag til torsdag.
Relaterte saker
SL: – Gir ikke opp tariffpolitikken