Bidrar til å finne løsninger på bekymringsfullt fravær i skolen

Bekymringsfullt skolefravær er et alvorlig problem som rammer stadig flere elever, både i Norge og internasjonalt. Nyeste episode av SL-podden tar opp temaet.

17. mars 2025

Runar Nørstad

Bekymringsfullt fravær fra skolen er økende, både i Norge og internasjonalt
Bekymringsfullt fravær fra skolen er økende, både i Norge og internasjonalt. Fravær kan gå ut over elevens faglige og sosiale utvikling, og få konsekvenser for eleven både på kort og lang sikt. Skolenes landsforbund jobber aktivt for å bidra til å finne løsninger som kan føre til økt skolenærvær. (Foto: Getty Images/Illustrasjon)

Skolenes landsforbund jobber aktivt for å bidra til å finne løsninger på fravær i skolen.

Mandag deltok forbundssekretær Lene Bakkedal i en digital høring om skolefravær i regi av Utdanningsdirektoratet (Udir).

Samtidig setter Skolenes landsforbund søkelys på temaet gjennom en ny episode av SL-podden, der forbundssekretær Asgeir Kabuba Kjeldstad samtaler med Marie-Lisbet Amundsen fra Universitetet i Sørøst-Norge om hvorfor noen barn slutter å gå på skolen, og hva som kan gjøres for å hjelpe dem.

Ga innspill til utviklingen av nasjonale råd

Udir har utarbeidet råd om hvordan skoler kan jobbe med bekymringsfullt fravær.

I tillegg har direktoratet fått oppdrag om å utvikle nasjonale råd sammen med andre direktorat og etater, for å hjelpe skoler og tjenester med å forebygge og håndtere fravær. Mandag deltok forbundssekretær Lene Bakkedal i et digitalt innspillsmøte der hun på vegne av Skolenes landsforbund ga råd til Udirs pågående arbeid. De nasjonale rådene skal på offentlig høring sommeren 2026.

Under høringen understreket Lene Bakkedal at skolen må jobbe systematisk for å fremme skolenærvær fremfor kun å registrere fravær.

– For å fjerne bekymringsfullt skolefravær, må vi jobbe sammen og finne de faktorene som gjør at elevene faktisk vil og klarer å komme på skolen, sa Lene Bakkedal.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Forbundssekretær Lene Bakkedal. (Foto: Skolenes landsforbund)
Forbundssekretær Lene Bakkedal. (Foto: Skolenes landsforbund)

Tett skole-hjem-samarbeid

Hun påpekte at tidlig innsats og et tett skole-hjem-samarbeid er avgjørende.

– En god dialog må bygges i fredstid, da må det være tid til å gjennomføre denne dialogen, la hun til.

Forbundssekretær Lene Bakkedal etterlyste også bedre bemanning i skolen for å kunne gi elever den støtten de trenger.

– En styrking i klasserommet gjennom tolærerordning og bruk av miljøarbeidere kan gjøre en stor forskjell, understreket hun.

Podkast med sterke historier

I den nyeste episoden av SL-podden, med tittelen «Hvorfor slutter noen barn å gå på skolen – og hva kan vi gjøre med det?», deler professor Marie-Lisbet Amundsen innsikt fra forskning og erfaringer om skolevegring. Hun peker på viktigheten av å skille mellom ulike former for fravær:

– Det er vidt forskjellige årsaker som ligger til grunn når et barn skulker skolen sammenlignet med et barn som faktisk ønsker å være der, men ikke klarer.

Amundsen viser til at skolene må ha nok ressurser for å gi riktig hjelp til elevene:

– Det er departementet, Utdanningsdirektoratet og Kunnskapsdepartementet sitt ansvar å sikre at skolene har nok ressurser til å ivareta disse barna på en god måte.

Skolenes landsforbund fortsetter sitt arbeid for en mer inkluderende skole der alle elever føler seg trygge og ivaretatt. Hør episoden av SL-podden for å lære mer om hvordan vi kan forebygge skolevegring og sikre at flere elever får en god skolehverdag.

Marie-Lisbet Amundsen er professor ved Universitetet i Sørøst Norge, Institutt for pedagogikk. Hun har 20 års erfaring fra praksisfeltet og spisskompetanse i forhold til barn, unge og voksne med sammensatte lærevansker og sosiale- og emosjonelle vansker. (Foto: Skolenes landsforbund)

Relaterte saker
SL: Debatt: Prioriter laget inne på skolen
SL: Debatt: Vi må ha mindre klasser i småskolen