– Flere skal få tilbud om læreplass
Regjeringen vil gi et løft for yrkesfagene i neste års statsbudsjett. – Et skritt i riktig retning, sier SL-nestleder Terje Moen. Hvert år…
2. september 2015
Runar Nørstad
Regjeringen vil gi et løft for yrkesfagene i neste års statsbudsjett. – Et skritt i riktig retning, sier SL-nestleder Terje Moen.
Hvert år står mellom 6.000 og 8.000 søkere uten læreplass. Dette er arbeidskraft Norge trenger, sier statsminister Erna Solberg.
– Derfor fortsetter regjeringen innsatsen for flere læreplasser. Tiltakene for yrkesfag i neste års statsbudsjett har ett hovedmål – skaffe flere læreplasser. Det er den beste måten å sørge for at flere fullfører fagbrevet sitt og at vi får flere dyktige fagarbeidere, sier Erna Solberg.
– Etterutdanning for lærere i yrkesfag styrkes med 20 millioner kroner, understreker statsministeren.
– Skritt i riktig retning
[fusion_builder_container hundred_percent=»yes» overflow=»visible»][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=»1_1″ background_position=»left top» background_color=»» border_size=»» border_color=»» border_style=»solid» spacing=»yes» background_image=»» background_repeat=»no-repeat» padding=»» margin_top=»0px» margin_bottom=»0px» class=»» id=»» animation_type=»» animation_speed=»0.3″ animation_direction=»left» hide_on_mobile=»no» center_content=»no» min_height=»none»]
Hovedsatsingen er en økning i lærlingtilskuddet på 2.500 kroner per kontrakt, den fjerde økningen på to år. Lærlingtilskuddet har dermed økt med 12.500 kroner på to år, skriver Høyre i en pressemelding.
Nestleder i Skolenes landsforbund, Terje Moen, sier det er bra at regjeringen øker tilskuddet.
– Regjeringen legger opp til at flere kan få lærlingplass. Det er et viktig skritt i riktig retning, sier Moen.
Regjeringen øker også tilskuddet til lærlinger med særskilte behov med seks millioner kroner, for å gjøre det lettere for denne gruppen å få lærlingplass.
Godkjenningsorgan
Mange av dem som blir arbeidsledige er fagarbeidere med utdanning fra utlandet, særlig Øst-Europa. For at disse skal komme i jobb igjen så snart som mulig, er det viktig at de får anerkjent den kompetansen de har.
– Vi har lyttet til bransjeorganisasjonene og fagbevegelsen og oppretter et godkjenningsorgan for utenlandsk utdanning. Dette er viktig for å få de som nå mister jobben tilbake igjen i arbeid så snart som mulig, forteller kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.
[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=»1_1″ background_position=»left top» background_color=»» border_size=»» border_color=»» border_style=»solid» spacing=»yes» background_image=»» background_repeat=»no-repeat» padding=»» margin_top=»0px» margin_bottom=»0px» class=»» id=»» animation_type=»» animation_speed=»0.3″ animation_direction=»left» hide_on_mobile=»no» center_content=»no» min_height=»none»]
I tillegg vil dette godkjenningsorganet også kunne bidra til at flere bedrifter kan godkjennes som lærebedrifter og dermed kunne bidra til flere læreplasser. Regjeringen setter av 17 millioner kroner til dette i statsbudsjettet for 2016.
– Dette er tiltak som kommer på toppen av det vi allerede har iverksatt, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, og ramser opp at regjeringen har:
- Økt tilskuddet til lærlinger med særskilte behov.
- Skjerpet lærlingeklausulen slik at det stilles krav til bruk av lærlinger for å vinne offentlige anbud.
- Lansert en strategi for flere lærlinger i statlige virksomheter.
- Etablert en merkeordning for lærebedrifter slik at det blir lettere for forbrukere å velge lærebedrifter.
- Styrket hospiteringsordningen for yrkesfaglærere.
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]