Støtter ny kurs for tryggere digital oppvekst
Stortingsmeldingen om barns oppvekst i et digitalt samfunn er et skritt i riktig retning innenfor en tematikk som er kompleks, mener Skolenes landsforbund.
10. juni 2025
Runar Nørstad

Regjeringen la i dag fram sin første helhetlige stortingsmelding om barns oppvekst i et digitalt samfunn, med et tydelig signal: Skjermen må ikke styre barnas hverdag, verken hjemme eller i skolen.
Asgeir Kabuba Kjeldstad, forbundssekretær i Skolenes landsforbund, mener det er positivt at flere departementer jobber sammen for å være føre var, og føre en tydelig politikk som setter barna og unges trygghet i den digitale hverdagen først.
– Veien blir på mange måter til når en går. Det digitale er så sammenvevd, og et skille mellom skole og fritid er veldig kunstig, og det viser regjeringen forståelse for. Det er også positivt at kunnskapsministeren poengterer nytteverdien digitale verktøy har for mange elever med særskilte behov, sier han.
Scorer lavt på digitale ferdigheter
Stortingsmeldingen peker på en tydelig kobling: I takt med økt skjermtilstedeværelse i skolen de siste ti årene, har norske elever opplevd en markant nedgang i trivsel, motivasjon og læringsresultater – samtidig som 40 % av niendeklassinger fortsatt scorer lavt på digitale ferdigheter, ifølge en pressemelding fra regjeringen.
Regjeringens løsning er todelt:
- Mobilfri skole og nasjonale anbefalinger som begrenser skjermbruk
- Et prinsipp om at «digitale verktøy ikke må brukes i alle fag – i alle aldre»
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) presiserer dette tydelig:
– De yngste må først og fremst få konsentrere seg om å lære seg å lese, skrive og regne. Da må kommunene og lærerne bruke de verktøyene som gir best læring.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kari Nessa Nordtun legger vekt på en balansegang:
- Begrens skjermbruk, særlig for de yngste elevene, slik at de kan sette søkelys på grunnleggende ferdigheter.
- Styrk digital kompetanse, blant annet gjennom nye fag og tydeligere satsning på elevenes ferdigheter i et teknologisk samfunn.
Satsing på digital kompetanse
Stortingsmeldingen understreker at selv om teknologi er en viktig del av læring, må skolene i mange tilfeller prioritere tradisjonelle metoder – spesielt for yngre barn. Skjermbruk skal ikke være en standardløsning. Samtidig legges det opp til satsing på digital kompetanse, slik at barn er rustet for framtidens samfunn.
– Skolenes landsforbund er av den oppfatning at vi ikke skal digitalisere for digitaliseringens skyld, men fordi det tilfører noe når kompetansemålet skal nås, understreker forbundssekretær Asgeir Kabuba Kjeldstad.
Regjeringen anbefaler at foreldre, skolen og myndighetene sammen sikrer en god og utviklende balanse – én som setter barnas utvikling og trygghet først.
FAKTA: Fem tiltak for trygg digital oppvekst
- Aldergrense på 15 år for sosiale medier
- Strengere håndheving mot digitale overgrep og deling uten samtykke
- Regulering av teknologiselskaper og forbud mot atferdsbasert markedsføring mot barn
- Innsats for et mobilfritt skolemiljø og gjeninnføring av bok og lek i undervisningen
- Tilby nasjonale skjermråd for ulike aldersgrupper (Kilde: Regjeringen)

Relaterte saker
SL: – Digital kompetanse i skolen må styrkes
SL: – Etterlengtet og nyansert rapport om skjermbruk
SL: Innspill til skjermbrukutvalget
SL: To av tre lærere synes det er for mye skjermbruk i skolen
SL: Blogg: Lever personvernet sitt eget liv i skolen?
SL: – Få vet hva digital læringsanalyse er