– Digital kompetanse i skolen må styrkes
Skolenes landsforbund understreker viktigheten av å styrke digital kompetanse blant ansatte i skole og barnehage for å sikre en best mulig undervisning for dagens og fremtidens elever.
13. februar 2025
Runar Nørstad

Dette kommer frem i forbundets høringssvar til Skjermbrukutvalget, hvor både utfordringer og muligheter knyttet til digitalisering i utdanningssektoren blir belyst.
Det regjeringsoppnevnte utvalget overleverte sin rapport til kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) i november i fjor. Utvalget håper at rapporten kan bidra til en opplyst og nyansert debatt om barn og unges skjermbruk, og den er nå på høring.
Pedagogisk begrunnelse
Skolenes landsforbund har satt seg grundig inn i rapporten, og peker på at digitalisering i skolen ikke bør skje for digitaliseringens skyld, men må ha en tydelig pedagogisk hensikt.
– En medlemsundersøkelse blant våre medlemmer viser at mange opplever digitale læremidler som et press fra forlagene snarere enn et reelt behov fra skolene. Vi etterlyser mer forskning på hvordan digital teknologi påvirker læring, samt en mer kunnskapsbasert debatt om temaet, sier Lene Bakkedal, forbundssekretær i Skolenes landsforbund. Hun har deltatt i referansegruppen til Skjermbrukutvalget og bidratt med innspill muntlig i møter.
Skille mellom skole og fritid
Skolenes landsforbund mener at forskjellen mellom digital bruk i skolen og på fritiden ofte blir oversett i diskusjonen om skjermbruk. Barn og unge skiller i stadig mindre grad mellom det digitale og det analoge livet, noe som krever tydelige nasjonale retningslinjer for hvordan digitale verktøy skal brukes i undervisningen, skriver forbundet i sitt høringssvar.
– Vi understreker at digital kompetanse må utvikles i fellesskap blant de ansatte, og at det ikke er bærekraftig at kun noen få blir «eksperter». Digitale ferdigheter er kompetansemål i alle fag, og dermed må alle lærere ha tilstrekkelig kompetanse for å velge riktige digitale verktøy, sier Lene Bakkedal.
Bekymret for skjermbruk i barnehagen
Skolenes landsforbund trekker frem bekymring rundt skjermbruk i barnehagen, spesielt når digitale enheter brukes som erstatning for voksenkontakt på grunn av lav bemanning. Samtidig peker forbundet på at digitalt innhold kan ha en positiv effekt dersom det brukes riktig, for eksempel ved felles spillopplevelser mellom barn og voksne.
Skolebibliotek, mobilforbud og lærerens autonomi
Forbundet gir sin støtte til utvalgets anbefaling om å styrke skolebibliotekene med både trykte og digitale bøker.
– Samtidig er vi kritiske til forslaget om et eget langlesingsfag, og mener at fokus heller bør være på å integrere langlesing i eksisterende fag, sier forbundssekretær Lene Bakkedal.
Skolenes landsforbund uttrykker en viss støtte til mobilforbud i grunnskolen, men understreker viktigheten av å ikke bruke det som en «hvilepute» som hindrer diskusjon om digital oppførsel og nettvett.
– Vi mener også at skolene har et ansvar for å veilede foreldre i bruken av digitale verktøy, slik at de bedre kan følge med på sine barns digitale skolehverdag, sier Lene Bakkedal.
Lærerens autonomi må ivaretas
Til slutt fremhever Skolenes landsforbund betydningen av å bevare lærerens autonomi i valg av undervisningsmetoder. Det understrekes at tvang og rigide regler sjelden gir gode resultater, og at det viktigste tiltaket for en god digital skolehverdag er å gi ansatte i skole og barnehage tilstrekkelig kompetanse til å ta informerte valg om digital bruk i undervisningen.
Relaterte saker
SL: – Etterlengtet og nyansert rapport om skjermbruk – Skolenes landsforbund
SL: Innspill til skjermbrukutvalget
SL: To av tre lærere synes det er for mye skjermbruk i skolen
SL: Blogg: Lever personvernet sitt eget liv i skolen?
SL: – Få vet hva digital læringsanalyse er