Se etter dette merket eller spør om de har lærling når du handler varer og tjenester.

En offentlig merkeordning for lærebedrifter med lærling er nå på plass. – Se etter merket, oppfordrer Skolenes landsforbund.

Norge har et stort behov for fagarbeidere i tiden fremover. Likevel er det altfor få bedrifter som tilbyr læreplass. Det betyr at mange unge ikke får fullført fagutdanningen sin.

Skal heve statusen

For å synliggjøre godkjente lærebedrifter som tar samfunnsansvar og heve statusen for alle som tar yrkesfag, har Kunnskapsdepartementet derfor innført en merkeordning.

Merket skal bidra til å heve status for alle som tar yrkesfag. Ved å klistre merket på inngangsdøren, synliggjør godkjente lærebedrifter med lærlinger at de tar samfunnsansvar, tenker langsiktig og er seriøse.

Ved å støtte opp om bedrifter som har lærlinger, kan du legge press på de bedriftene som ikke tilbyr læreplasser.

Bedrifter tar ansvar

Skolenes landsforbund (SL) er positiv til merkeordningen.

Nestleder i SL, Terje Moen.

– Merket fremhever bedrifter som satser på lærlinger. Det viser at bedriften er seriøs og tar ansvar for fremtidens fagarbeidere, sier SL-nestleder Terje Moen.

LO har lenge jobbet for å få på plass merkeordningen, og ønsker å oppmuntre forbrukere til å velge godkjente lærebedrifter med lærling når de skal handle noe. Merket vil gjøre det enklere for dem å finne frem til slike bedrifter, skriver LO på sin hjemmeside.

Godkjente lærebedrifter har fått tilsendt merket slik at det kan klistres godt synlig for forbrukerne.

Relevante lenker:
Lærlingløftet: En offentlig merkeordning
Aftenposten: Ingen vet hva som skjer med elevene som står uten lærlingplass
SL: Lover å jobbe for flere lærlinger
SL: – Teorifagene må i større grad yrkesrettes
SL: – Flere skal få tilbud om læreplass