Debatt: Norges farligste jobb?

Velkommen til hverdagen for norske lærere og andre skole- og barnehageansatte, i en tid der 37.500 ansatte ennå ikke er vaksinert.

11. august 2021

Runar Nørstad

(Foto: Pixabay/Illustrasjon)

Debattinnlegg signert Geir Allan Stava, forbundssekretær i Skolenes landsforbund.

Første arbeidsdag etter ferien. Du skal på jobb i et trangt rom fullt av uvaksinerte mennesker som krever nærkontakt. Du kan selvsagt være så heldig at du er fullvaksinert, eller at du i det minste har fått én injeksjon. Men det kan også være at du er uvaksinert, slik som de 30 andre i det trange, dårlig ventilerte rommet.

Fristende?

Velkommen til hverdagen for norske lærere og andre skole- og barnehageansatte.

Skolenes landsforbund krever at myndighetene nå stiller opp for ansatte i skoler og barnehager. De ansatte der har stilt opp for hele samfunnet gjennom pandemien ved enten å holde åpent det meste av tiden, eller ved digital hjemmeskole når åpning ikke har vært mulig.

Til takk har de fått applaus og tomme løfter. Det har vært vanskelig, ja tilnærmet umulig å få kompensert for merarbeid/overtid i de fleste kommuner. Arbeidsmiljøloven har blitt brutt. De ansatte har gjerne vært misfornøyd, men de har stilt opp – for barna.

Toppen kom når regjeringen var ute før sommeren og lovet vaksiner, men sa at det var opp til den enkelte kommune om de ville oppfylle regjeringens løfter. Det har bare skapt forvirring. Resultatet er at mange møter på jobb uvaksinert, eller bare med én dose innabords. De skal ta seg av en gruppe mennesker der smitten florerer, og praktisk talt ingen er vaksinert.

Skolenes landsforbund krever at regjeringen nå pålegger kommunene å vaksinere ansatte i barnehager og skoler straks. Ved skoler og barnehager der alle ansatte ikke er fullvaksinerte, må karantenereglene gjelde som før. Testing er ingen god erstatning for karantene.

Regjeringen må vise at de har mer å fare med enn tomme løfter.

Geir Allan Stava, forbundssekretær i Skolenes landsforbund. (Foto: SL)

Relevante lenker
SL: – Svikter lærere og barnehageansatte
SL: – Positivt at kommuner får avgjøre tiltaksnivå