Bruk lærerkreftene Norge har

Myndighetene må tilrettelegge for at asylbarn kan bli integrert i vårt samfunn raskest mulig. Med andre ord: En viktig utfordring regjeringen må ta på…

15. januar 2016

Runar Nørstad

På oppdrag fra Kunnskapsdepartementet har Utdanningsdirektoratet opprettet en database for lærerkrefter som vil melde seg til å arbeide med asylsøkende barn og unge.  (Foto: Pixabay)

Myndighetene må tilrettelegge for at asylbarn kan bli integrert i vårt samfunn raskest mulig. Med andre ord: En viktig utfordring regjeringen må ta på strak arm og utføre riktig.

 

 

 

Leserinnlegg signert ungdomssekretær i Skolenes landsforbund, Endre Fagervold. Innlegget er også publisert på Dagsavisens debattsider, hvor det er mulig å kommentere.

 

Krig, nød og fattigdom er situasjonen for mange mennesker i en rekke land – en hverdag det er vanskelig å forestille seg. I 2015 kom det om lag 30.000 flyktninger til Norge.

Nesten en tredjedel av disse er barn, og rundt 7.400 av disse er i skolealder.

[fusion_builder_container hundred_percent=»yes» overflow=»visible»][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=»1_1″ background_position=»left top» background_color=»» border_size=»» border_color=»» border_style=»solid» spacing=»yes» background_image=»» background_repeat=»no-repeat» padding=»» margin_top=»0px» margin_bottom=»0px» class=»» id=»» animation_type=»» animation_speed=»0.3″ animation_direction=»left» hide_on_mobile=»no» center_content=»no» min_height=»none»]

Endre Fagervold, ungdomssekretær i SL.
Endre Fagervold, ungdomssekretær i SL.

Kunnskapsdepartementet ønsker å opprette en lærerpool, slik at lærere, både pensjonerte og yrkesaktive, kan bidra til å sikre asylbarn et godt opplæringstilbud. Dette synes Skolenes landsforbund er et kjempebra tiltak.

I dag er det slik at mange kommuner og fylkeskommuner kan få problemer med å skaffe nok lærere for å gi disse barna den opplæringen de bør ha. Det er godt å se at departementet tar dette på alvor.

Å undervise asylbarn, er et arbeid jeg tror mange ønsker å være med på, både utdannede, nyutdannede, studenter og pensjonister. Dette er en god ordning, som vil fungere.

Intensjonen er at kommunene tar kontakt med de som melder seg på og inngår en arbeidsavtale. Skolenes landsforbund ønsker å rose kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen for tiltaket og stiller oss bak det.

Vi oppfordrer flere lærerkrefter til å registrere seg i poolen på Utdanningsdirektoratets hjemmeside. Til nå har mer enn 800 meldt seg inn, som er høyst gledelig.

Ressurspersonene står klare! Mange pensjonerte lærere har tatt kontakt med Skolenes landsforbund og sier at de ønsker å undervise asylbarna. Det er en god start.

Som ung mener jeg også at dette er en fin løsning for studenter som ønsker å bli lærere, for nyutdannede og generelt de som er/har vært/vil bli lærer. Arbeidet skal lønnes etter tariff. Kommunen skal være arbeidsgiver og må selvsagt følge den kommunale hovedtariffavtalen. Men det er viktig fra departementets side at man har fokus på at dette er en krevende jobb, og derfor bør man ha ordninger som ikke rammer disse ressurspersonene økonomisk.

Barn som kommer til Norge skal få den opplæringen de har krav på. Det er viktig for Skolenes landsforbund, og vil resultere i en enklere og bedre integreringspolitikk.

I dag er det slik at alle barn har krav på opplæring fra dag 1, dersom de ventes å oppholde seg i Norge i mer enn tre måneder – noe de fleste familier gjør. En kommunal beredskap i opplæringstilbudet, en løsning som vil gagne disse barna og familien best mulig, må altså på plass snarest mulig. Da må det handles raskt!

Skolenes landsforbund er glad for at Kunnskapsdepartementet oppretter en lærerpool, og håper ordningen blir god nok til å kunne gjennomføres. Alle barn har rett på opplæring, og vi må tenke på barnas beste.

 

Relevante lenker:
SL: Mange ønsker å undervise asylbarn
SL: – Pensjonister står klar til å undervise asylbarna

 

Bildet til saken er frigjort under denne lisensen[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]