– Alle opplysninger skal frem

Samtidig som selskapet Anthon B. Nilsen setter ned utvalg som skal granske seg selv, lover Kunnskapsdepartementet en grundig gjennomgang for å undersøke om det…

5. november 2015

Runar Nørstad

Den kreative privatskolen Westerdals er en av skolene som eies av brødrene Løvenskiold. (Foto: SL)

Samtidig som selskapet Anthon B. Nilsen setter ned utvalg som skal granske seg selv, lover Kunnskapsdepartementet en grundig gjennomgang for å undersøke om det har skjedd noe ulovlig.

Dagens Næringsliv (DN) avslørte lørdag hvordan brødrene Peder og Nicolai Løvenskiold og det private skolekonsernet Anthon B. Nilsen har tatt ut over 100 millioner kroner fra sine statsstøttede privatskoler.

Pengene ble flyttet fra høyskolen Westerdals ACT opp til eierselskapet, Anthon B. Nilsen.

 

Gjennomgår transaksjonen

Denne fremstillingen er feil, og avvises av selskapets eiere i en pressemelding:

«Medieoppslagene har skapt betydelig uro. På bakgrunn av dette har Anthon B Nilsen tatt initiativet til å opprette et bredt sammensatt utvalg for en gjennomgang av prosessen.»

Utvalget skal bestå av representanter for studentene, ansatte, skoleledelse og skoleeier ved Westerdals Oslo ACT. Det skal ledes av et eksternt og uavhengig medlem, og har følgende mandat ifølge pressemeldingen:

  • Gjennomgå transaksjonen som ble gjennomført og vurdere økonomiske konsekvenser for høyskolen.
  • Anbefale tiltak som sikrer at høyskolens økonomi er en god og sikker plattform for videre utvikling av skolen.
  • Sikre at alle spørsmål knyttet til transaksjonen blir belyst og besvart.

Utvalget vil bli etablert så raskt som mulig i samarbeid med de involverte parter og avlegge rapport til styret i Anthon B Nilsen Utdanning AS. Rapporten vil bli gjort tilgjengelig for alle interessenter.

Selskapet understreker at ingen midler er tatt ut av skoledriften og overført til eieres private konti:

«Kjøpsbeløpet på kr 105 millioner som ble utløst ved NITHs kjøp av Westerdals og NISS ligger i Anthon B Nilsen Skoledrift og den sammenslåtte høyskolen. Disse midlene er en del av Anthon B Nilsen Skoledrifts egenkapital og vil inngå i finansieringen av høyskolens utvikling i fremtiden.»

Krever at det ryddes opp

[fusion_builder_container hundred_percent=»yes» overflow=»visible»][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=»1_1″ background_position=»left top» background_color=»» border_size=»» border_color=»» border_style=»solid» spacing=»yes» background_image=»» background_repeat=»no-repeat» padding=»» margin_top=»0px» margin_bottom=»0px» class=»» id=»» animation_type=»» animation_speed=»0.3″ animation_direction=»left» hide_on_mobile=»no» center_content=»no» min_height=»none»]

Nestleder i SL, Terje Moen.
Nestleder i SL, Terje Moen.

Nestleder i Skolenes landsforbund, Terje Moen, mener det er på sin plass at Anthon B. Nilsen igangsetter en intern granskning, men mener utfallet av den sier seg selv:

– Selv om ingen brutt loven, så har de brukt de muligheter som ligger der. Og ennå tror Torbjørn Røe Isaksen på at det ikke kommer til å bli utbyttefest for private investorer?

Terje Moen synes det er hårreisende at 100 millioner kroner kan ende opp hos eierne til tross for utbytteforbud.

– Dette viser at det er fullt mulig å ta utbytte for den som ønsker å ta utbytte. Denne saken bekrefter det som Skolenes landsforbund har påpekt hele tiden, nemlig at private skoler på finurlig vis finner måter å spise seg inn i et marked som helt klart bidrar til å svekke den offentlige skolen i Norge.

Nestlederen krever at kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen rydder opp.

– I denne saken må fakta på bordet. Det tror jeg Røe Isaksen forstår. Disse pengene er det elevene som skal ha nytte av, sier Moen.

 

Tilsynssak?

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=»1_1″ background_position=»left top» background_color=»» border_size=»» border_color=»» border_style=»solid» spacing=»yes» background_image=»» background_repeat=»no-repeat» padding=»» margin_top=»0px» margin_bottom=»0px» class=»» id=»» animation_type=»» animation_speed=»0.3″ animation_direction=»left» hide_on_mobile=»no» center_content=»no» min_height=»none»]

Statsråd Torbjørn Røe Isaksen. (Foto: Marte Garmann)
Statsråd Torbjørn Røe Isaksen. (Foto: Marte Garmann)

Kunnskapsdepartementet er i full gang med en grundig gjennomgang for å undersøke om det har skjedd noe ulovlig. Alle opplysninger skal frem, opplyser kunnskapsministeren i en pressemelding torsdag:

– Som en del av oppfølgingen vår har vi krevd svar på en rekke spørsmål fra Anthon B. Nilsen, og det vil komme flere spørsmål fra oss. Når vi har fått de svarene vi ber om, vil vi konkludere om hvordan vi skal ta denne saken videre. Vi holder alle muligheter åpne, også muligheten for å åpne tilsynssak, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.


Relevante lenker:
SL: – Spillet om den offentlige skolen har begynt
SL: – Frislipp av privatskoler kan gi skolenedleggelser
SL: Frykter frislipp av private interessenter i norsk skole
SL: – Privatisering av norsk skole ødelegger norsk samfunnsliv
SL: Avviste privatskolelov i høring[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]