Markerte 90-årsdagen til Sverre Worum

Sverre Worum, tidligere forbundsleder og æresmedlem i Skolenes landsforbund, runder 90 år 18. februar. Onsdag ble han behørig feiret på forbundskontoret. Godordene haglet. Sverre…

14. februar 2019

Runar Nørstad

Sverre Worum, tidligere forbundsleder og æresmedlem i Skolenes landsforbund, runder 90 år 18. februar. Onsdag ble han behørig feiret på forbundskontoret. Godordene haglet.

Sverre Worum var første forbundsleder i Skolenes landsforbund, som ble stiftet 2. januar 1982. Worum satt som forbundsleder til 1993. Han fortsatte som forhandler i forbundet, i perioden 1993-2005.

I dag er han aktiv i pensjonsutvalget, og sitter i tillegg i organisasjonsutvalget. Han er fortsatt en kvikk ressurs for Skolenes landsforbund.

Han er altså fortsatt med der det skjer og er levende opptatt av forbundets liv og virke. Titt og ofte er han innom forbundskontoret for å slå av en skolepolitisk prat. Blir han spurt om råd, kommer svarene kjapt – som alltid. Han er ofte å se på diverse frokostmøter. Worum er også aktiv i Arbeiderpartiet.

Onsdag ettermiddag- og kveld ble Sverre Worum feiret med mottakelse på forbundskontoret. Mange møtte opp for å hylle jubilanten, blant annet tidligere kollegaer og hans nærmeste familie – i tillegg til de som jobber på kontoret i dag. Kvelden ble avsluttet med middag på Brasserie France.

(Arikkelen fortsetter under bildet)

Onsdag ettermiddag- og kveld ble Sverre Worum feiret med mottakelse på forbundskontoret. Mange møtte opp for å hylle jubilanten. (Foto: SL)

– Brenner for å styrke fellesskolen

Forbundsleder Anne Finborud takket Sverre Worum for at han sto i bresjen for å bryte ut av NTL og fikk etablert Skolenes landsforbund.

– Vi ønsker å få realisert drømmen din i denne perioden, at Skolenes landsforbund skal vokse så musklene kjennes. Det trenger Skole-Norge. Du har laget et forbund som er hjertetro mot fellesskapsløsninger og ikke egoistiske løsninger. Et forbund som brenner for å styrke fellesskolen, slik at alle barn og ungdommer i Norge skal kunne gå i en inkluderende skole, sa Finborud i sin tale til jubilanten.

– Jeg har lært å stå klippefast på verdiene Sverre Worum har skapt, verdier jeg har tatt med meg i mitt virke som forbundsleder. Det skylder jeg å takke deg for, fortsatte Finborud.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Forbundsleder Anne Finborud takket Sverre Worum for at han sto i bresjen for å bryte ut av NTL og fikk etablert Skolenes landsforbund. (Foto: SL)

– Egne skisser til løsning

Tidligere nestleder og forbundssekretær Kjell Torgeir Skjetne beskrev Sverre Worum som en superforhandler, som var rolig og taus – helt til det avgjørende øyeblikk.

– Når forhandlingene var i ferd med å gå i stå, tok Sverre ordet og la fram sin egen skisse til løsning. Han så ofte løsninger som ingen andre maktet. Sverre hadde den unike egenskapen at han greide å få i stand forhandlingsresultater som var generelle for alle, men som traff de som trengte det mest.

– Sverre har alltid stått opp for småkårsfolk – for det vanlige mennesket, men har aldri gjort forskjell på menn og kvinner. Du har alltid hatt med deg kampen for rettferdighet i samfunnet og stått opp for de svake.

– Jeg vokste opp med en mor som pleide å si: Ikke tråkk på noen, ikke la deg bli tråkka på og ikke la andre bli tråkka på. For meg er det Sverre i et nøtteskall. Ingen er mer hel ved enn det Sverre Worum er, og jeg har lært utrolig mye av deg. Takk for det, Sverre, sa Skjetne.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tidligere nestleder og forbundssekretær Kjell Torgeir Skjetne beskrev Sverre Worum som en superforhandler. (Foto: SL)

Fokus på selve mennesket

Sverre Worum takket for all oppmerksomheten han ble viet.

– Å bli verdsatt på denne måten, er veldig oppmuntrende. Tusen takk, sa jubilanten – som i kjent stil heller ville prate om forbundet enn seg selv.

– Jeg følger jo fortsatt med. Dere bør lese Stoltenbergutvalgets rapport med lupe. Ikke alt i rapporten er bra for norsk skole. Jeg synes det går fint i forbundet. Engasjementet og gløden er på plass. Dere står på for medlemmene, og det er viktig. I enkelte miljøer i LO hører vi ofte at tariffen er viktigere enn medlemmene. Det er ikke bra. Jeg savner fortsatt mer fokus på selve mennesket i tarifforhandlinger, slik jeg alltid har gjort, sa Sverre Worum i sin takketale.

– Man blir bare rynkete

Som 86-åring, i 2016, var Sverre Worum eldste delegat på Arbeiderpartiet sitt landsmøte. I et intervju med skoleneslandsforbund.no, ble han spurt om hvor lenge han har tenkt å holde på.

– Det kommer jo an på interessen og engasjementet. Så lenge helsa holder, sa Worum.

– Mange snakker om alt de skal gjøre når de går av som 62-åringer. Men hva skal du gjøre fram til du for eksempel blir 92? Det er ikke bare å kose seg tolv timer i døgnet sju dager i uka. Man må ha et engasjement og det må planlegges. Arbeid er en viktig del av livet, det er ikke bare å slutte. Det er egentlig alvorlig å gå av med pensjon – dersom man ikke har noe å fylle dagene med, fortsatte han.

Sverre Worum har altså ingen planer om å bli «pensjonist».

– Jeg leste et eller annet sted: Så lenge man er frisk, blir man ikke gammel. Man blir bare rynkete.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sverre Worum er fortsatt med der det skjer og er levende opptatt av forbundets liv og virke. (Foto: SL)

Vervet medlemmer over hele landet

Sverre Worum ble født på Torshov i Oslo i 1929. Faren var melkekjører. Etter realskolen fikk han jobb på Fortuna mek. Verksted i Tøyengata, som produserte heiser. Her gikk Worum i lære som mekaniker, og han ble medlem i Jern & Metall. Etter ti år på Fortuna mek. Verksted jobbet han i ti år som mekaniker i skipsradioavdelingen til Elektrisk Bureau. Det var da han fikk lyst til å bli yrkesfaglærer, og i 1959–60 gikk han ett og et halvt år på Statens yrkeslærerskole, ifølge frifagbevegelse.

Han begynte å jobbe som lærer på det som var igjen av Aker yrkesskole på Etterstad, omtrent samtidig som første byggetrinn ble reist på det som først het Sogn Yrkesskole, som i dag heter Sogn videregående skole. Etter hvert ble han flyttet over dit.

Han meldte seg inn i NTL (Norsk Tjenestemannslag) i 1960, samme året som han begynte som lærer. I NTL var yrkesfaglærerne fra 1958 samlet i Yrkesskolelærernes landsforening (YL). I 1962 ble Sverre sekretær i styret til foreningen. I 1972 fikk han et engasjement i NTL for å verve. Han reiste rundt i hele landet og besøkte skoler for å verve medlemmer til foreningen.

På det konstituerende landsmøtet 6.- 8. november i 1981, ble Sverre Worum valgt til leder. 2. januar 1982 ble Skolenes landsforbund stiftet som et selvstendig forbund i LO.

Relevante lenker
SL: Eldste delegat på Ap-landsmøtet
SL: Alle må sikres en akseptabel pensjon

Skolenes landsforbund på Facebook!