– En styrket fellesskole må være et nasjonalt hovedmål

– Dersom vi skal sikre like muligheter for alle barn og unge i Norge, må fellesskolens rolle styrkes, ikke svekkes, sier Skolenes landsforbunds 2. nestleder Bodil Gullseth.

6. juni 2025

Runar Nørstad

Regjeringen vil ruste fellesskolen for framtiden, og mener det er nødvendig med en bred vurdering av skolens rolle og betydning i samfunnet. Derfor har regjeringen satt ned et offentlig utvalg som skal utrede og skape diskusjon om fellesskolens rolle i framtidens samfunn.
Regjeringen vil ruste fellesskolen for framtiden, og mener det er nødvendig med en bred vurdering av skolens rolle og betydning i samfunnet. Derfor har regjeringen satt ned et offentlig utvalg som skal utrede og skape diskusjon om fellesskolens rolle i framtidens samfunn. (Foto: Getty Images/Illustrasjon)

Skolenes landsforbund deltar forbundet aktivt i arbeidet til et regjeringsoppnevnt ekspertutvalg som skal utrede fellesskolens fremtid, etter ønske fra kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun.

Regjeringen har satt ned et ekspertutvalg som skal gi faglige anbefalinger om fellesskolens rolle i et framtidsrettet utdanningssystem. For å sikre bred involvering er det også etablert en referansegruppe med aktører fra ulike deler av skole-Norge. Skolenes landsforbund er én av deltakerne og var fredag til stede på det andre møtet, hvor forbundet la fram sine innspill.

– Fellesskolen er en grunnmur i velferdsstaten og et av våre viktigste virkemidler for sosial utjevning. Derfor må vi sikre at den har de ressursene, rammene og faglige forutsetningene som trengs for å gi alle elever en reell mulighet til å lykkes, sier 2. nestleder Bodil Gullseth, som representerer Skolenes landsforbund i referansegruppen.

Utvalget for framtidens fellesskole har egen hjemmeside, der også du kan komme med innspill om fellesskolen.

Advarer mot kortsiktige politiske grep

I sitt innspill trekker Skolenes landsforbund fram flere forhold som truer fellesskolen. Ett hovedpunkt er at stadig nye politiske tiltak og reformer blir innført uten grundig evaluering av de eksisterende. Dette skaper ustabilitet og hindrer skolene i å jobbe systematisk med kvalitet og utvikling.

– Pendelen i skolepolitikken svinger for raskt og for ofte. Det går ut over læringsmiljøet og gjør det vanskelig for lærerne å fordype seg og bygge opp kompetanse over tid, sier Bodil Gullseth.

Fellesskoleutvalget skal blant annet vurdere hvilke trekk ved samfunnsutviklingen som utfordrer skolen i årene som kommer. Utvalget får innspill fra referansegrupper. Skolenes landsforbund er med i referansegruppe 1, som ble fotografert i forbindelse med møtet fredag. 2. nestleder Bodil Gullseth er ytterst til høyre. (Foto: Martine Løkholm/Kunnskapsdepartementet)

Bekymring for lærerkrav og manglende ressurser

I fredagens møte, uttrykker også Skolenes landsforbund bekymring for kravet om masterutdanning for lærere – fordi dette kan gjøre det vanskeligere å rekruttere kvalifiserte lærere, særlig i distriktene, og dermed svekke tilbudet til elevene.

– Vi risikerer å miste viktig fagkompetanse og trygge voksne i klasserommet, spesielt i de lavere trinnene. En fellesskole er avhengig av nok og godt kvalifiserte lærere med både bredde og dybde i kompetansen, sier Bodil Gullseth.

Skolens bredere samfunnsoppdrag

Skolenes landsforbund påpeker at skolen i økende grad pålegges å dekke flere fagområder – fra psykisk helse og bærekraft til entreprenørskap og digital kompetanse – uten at det følger tilstrekkelige ressurser eller rammer med.

– Det stilles stadig høyere forventninger til skolen, men samtidig spør ingen hva som må tas ut for å få plass til alt det nye. En fellesskole kan ikke være alt for alle uten at det går ut over kvaliteten, understreker Gullseth.

Økonomi og likeverdig tilbud

Forbundet er også tydelige på at økonomien må styrkes og jevnes ut for å sikre likeverdig utdanning. Dagens finansieringsmodell gir store forskjeller mellom kommuner og skoler, og at privatskoler i noen tilfeller kan trekke ressurser bort fra det offentlige tilbudet, ifølge 2. nestlederen.

– Dersom fellesskolen skal ha en framtid, må den prioriteres politisk og økonomisk. Det handler om å sikre et likeverdig og inkluderende tilbud, uansett hvor i landet du bor.

Trenger sterke fagmiljøer og flerfaglig støtte

Skolenes landsforbund understreker viktigheten av å bygge sterke lag rundt elevene, med flere yrkesgrupper som jobber sammen for å ivareta elevenes behov. Samtidig etterlyser forbundet bedre økonomisk forutsigbarhet og vurdering av lovfesting av slike støttefunksjoner.

– Å investere i fellesskolen er å investere i samfunnets framtid. Dette utvalget må tørre å foreslå strukturelle og langsiktige grep som faktisk styrker skolen som inkluderende fellesarena, avslutter Bodil Gullseth.

PS! Fredag 19. september 2025 arrangeres Nasjonal konferanse om framtidens fellesskole. Du kan melde deg på, og delta fysisk eller digitalt. Les mer her

Relaterte saker
SL: Debatt: Kampen fortsetter – for demokrati og fellesskolen
SL: – Vern om fellesskolen er grunnlaget for vår frihet
SL: – Fellesskapet starter i barnehagen