Debatt: Ingen blir friskere av å bli fattigere

Kutt i sykelønnsordningen vil først og fremst bidra til større forskjeller og mer ulikhet. 

10. januar 2025

Runar Nørstad

LO startet året med kampdag for sykelønna.
Hundrevis av LO-medlemmer fra hele landet møtte de som var på vei inn til NHOs årskonferanse i Oslo onsdag morgen. (Foto: Skolenes landsforbund)

Innlegg signert forbundsleder Mette Johnsen Walker. Det ble først publisert i FriFagbevegelse.

Det vil gå utover de som har de tøffeste yrkene, tar de tyngste løftene og jobber på de mest ugunstige tidene. Derfor er det uaktuelt for LO å gå med på kutt i ytelsene når folk er syke, noe Skolenes landsforbund støtter fullt ut.

Mange av LOs medlemmer vil i stor grad rammes av et kutt i sykelønnsordningen, fordi LO organiserer bredt blant lavtlønte i privat sektor.

Unio og Akademikerne organiserer stort sett ansatte i offentlig sektor eller høytlønte grupper i privat sektor, som ofte er sikret full lønn under sykdom gjennom tariffavtalene.

NHO har satt sykelønna i spill. De vil at en ny IA-avtale skal være uten formuleringene som sikrer sykelønnsordningen i neste stortingsperiode. Det går LO ikke med på, heldigvis.

Vi godtar ikke at folk skal tape penger på å være syke, skriver forbundsleder Mette Johnsen Walker. (Foto: Privat)

I en tid hvor folk sliter med å få endene til å møtes, er det ekstra brutalt av arbeidsgiversiden å prøve seg på dette. Svekkes sykelønnsordningen, vil vi fort se et A-lag og et B-lag i arbeidslivet.

Vi må også huske på at de som kan ta hjemmekontor når de er syke, i liten grad vil bli berørt av en svekkelse i ordningen. De som må være fysisk til stede på jobb og dermed blir utsatt for smitte, vil rammes fullt ut.

Mange av de med høyest lønn vil med andre ord ikke nødvendigvis merke en svekkelse i sykelønnsordningen, mens de med lavest lønn vil rammes hardt.

Skolenes landsforbund er enig i at det trengs et felles løft for å redusere sykefraværet. Derfor er det bra at LO har vært villig til å snu både nye og gamle steiner.

LO har foreslått både strukturelle og konkrete tiltak, som tydeliggjøring av medvirkningsplikt, legenes portvokterrolle, styrking av arbeidsmiljøsatsingen, digitale samhandlingsrom, kunnskapsinnhenting, sterkere lokal forankring, mulighet for prosessuell bistand og se på mekanismene i Nav.

Noen tariffavtaler sikrer bedre rettigheter enn det loven gjør, og dette gjelder blant annet ansatte i offentlig sektor. Lærere vil altså ikke få kutt i sykelønnen selv om ordningen endres.

Slik situasjonen er i dag, kan avtalen ryke på tampen av 2025 – med en eventuell ny regjering på plass, frykter Skolenes landsforbund.

Når hovedtariffoppgjøret starter i 2026, kan altså retten til sykelønn stå på spill. Vi står foran en svært bekymringsfull utvikling, og det er derfor riktig og viktig at LO tar denne kampen nå.

Sykelønnsordningen vi har i dag, er sikret gjennom folketrygdloven og endringer må vedtas av Stortinget. Gjennom avtalen for inkluderende arbeidsliv, IA-avtalen, har partene vært enige om at vi skal jobbe for å få ned sykefraværet uten å kutte i sykelønna.

Sykelønnsordningen har vært grunnplanken for IA-avtalen siden den først ble inngått i 2013 – og slik må det fortsatt være.

Kutt i sykelønna fører til større forskjeller mellom folk. Vi godtar ikke at folk skal tape penger på å være syke, og vi gir oss aldri i kampen om sykelønnsordningen!

Relaterte saker
SL: Appell: Sykelønnsordningen er et løfte
SL: IA-avtalen opphører 1. januar – hva skjer da?
SL: Sykelønna: Derfor er det brudd i samarbeidet med arbeidsgiverne