Talte trafikklærernes sak

Når dere ser en trafikklærer, be personen om å organisere seg, sa forbundssekretær Jon Oddvar Holthe til deltakerne på Kartellkonferansen.

21. november 2018

Runar Nørstad

Forbundssekretær Jon Oddvar Holthe på talerstolen på Kartellkonferansen. (Foto: SL)

I etterkant av den faglig-politiske debatten onsdag ettermiddag, der Ap-leder Jonas Gahr Støre og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen innledet, entret Jon Oddvar Holthe talerstolen og talte trafikklærernes sak.

– Trafikklærerne tilhører en bransje der nesten ingen er fagorganisert. Arbeidsmiljøloven brytes hver dag. Vi snakker om en bransje som nesten ingen har tatt vare på eller tatt hensyn til. Trafikklærerne jobber cirka 45 timer i uka, og får betalt for 37,5 timer. De går av jobb klokken 10 på kvelden, og må på jobb klokken 7 på morgenen. Dette er grove brudd på arbeidsmiljøloven. Dette kan ikke fortsette, tordnet Holthe.

Videre avslørte forbundssekretæren at arbeidskontraktene til mange trafikklærere er svært upresise.

– I flere tilfeller har jeg kommet over arbeidskontrakter, der det står at vedkommende er ansatt i en 0 til 100 prosent-stilling, og at de kan jobbe 0 til 45 timer i uka. Sånn skal det ikke være. Dette er et problem vi må ta tak i.

Ifølge Jon Oddvar Holthe frykter trafikklærerne at det vil koste for mye å organisere seg, der arbeidslivets spilleregler må følges til punkt og prikke.

– Skal vi gjennomføre det på den måten du sier, kommer det til å koste altfor mye å ta lappen, er tilbakemeldingen jeg ofte får. Da tenker jeg; er det hvor mye lappen koster som betyr noe, eller er det rett og slett arbeidsmiljøet og arbeidsvilkårene til trafikklærerne som er viktigst.

Forbundssekretæren hadde en klar oppfordring til Kartellkonferansen og landets politikere:

– Når dere ser trafikklærere, be dem om å organisere seg. Ta opp kampen for bedre arbeidsvilkår for trafikklærerne!