SL er med i LOs sommerpatrulje

– LOs sommerpatrulje er et fantastisk tiltak. Det er et av LOs desidert viktigste virkemidler når det gjelder å spre informasjon om rettigheter og…

22. juni 2015

Runar Nørstad

I år ruller LOs sommerpatrulje ut på norske veier for 30. gang. Over 6000 bedrifter skal besøkes i løpet av tre hektiske sommermåneder. SL-medlem Mats Kvaløy-Bjørbekk til venstre på bildet. (Foto: LO)

– LOs sommerpatrulje er et fantastisk tiltak. Det er et av LOs desidert viktigste virkemidler når det gjelder å spre informasjon om rettigheter og demokrati i arbeidslivet.


Det sier Mats Kvaløy-Bjørbekk som bemanner Sommerpatruljetelefonen.

Han er SLs studentrepresentant i ungdomsutvalget til LO i Oslo og Akershus.

– Vi opplever at veldig mange kjenner til oss og setter stor pris på arbeidet som blir gjort av Sommerpatruljens info-telefon, og av hundrevis av frivillige og tillitsvalgte som hvert år går patrulje i alle landets fylker, sier han.

 

– Spre kunnskap om norsk arbeidsliv

Over 6.000 bedrifter vil få besøk av LOs sommerpatrulje, som i 30 år har vært ungdommens vaktbikkje i arbeidslivet.

– Hvert år ser vi hvor stort behov for informasjon er. Mange har mye de lurer på når vi kommer innom, og både ansatte og arbeidsgivere er ofte veldig interesserte og takknemlige. Sommerpatruljen handler først og fremst om å spre kunnskap om rettigheter og plikter i norsk arbeidsliv, sier ungdomsrådgiver i LO, Kent Rune Pedersen.

Mandag 22. juni gikk startskuddet for sommerens kampanje. Jubileet vil bli behørig markert når tusenvis av unge arbeidstakere skal besøkes.

LO sommerpatrulje er en landsdekkende kampanje. Unge tillitsvalgte over hele landet vil sjekke hvordan unge har det på jobben, og informere om arbeidslivets spilleregler. Kampanjens hovedmålgruppe er ungdom, og LO regner i år med å besøke over 6.000 bedrifter som har sommervikarer, unge ansatte og lærlinger.

 

Må kunne «trafikkreglene»

[fusion_builder_container hundred_percent=»yes» overflow=»visible»][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=»1_1″ background_position=»left top» background_color=»» border_size=»» border_color=»» border_style=»solid» spacing=»yes» background_image=»» background_repeat=»no-repeat» padding=»» margin_top=»0px» margin_bottom=»0px» class=»» id=»» animation_type=»» animation_speed=»0.3″ animation_direction=»left» hide_on_mobile=»no» center_content=»no» min_height=»none»]

Interessen for LOs sommerpatrulje er stor: Mats Kvaløy-Bjørbekk (til høyre) sammen med ungdomsrådgiver i LO, Kent Rune Pedersen. (Foto: LO)
Interessen for LOs sommerpatrulje er stor: Mats Kvaløy-Bjørbekk (til høyre) sammen med ungdomsrådgiver i LO, Kent Rune Pedersen. (Foto: LO)

SL-medlem Mats Kvaløy-Bjørbekk gleder seg til å ta fatt på jobben:

– For oss i Sommerpatruljen er én ting klinkende klart: Rett skal være rett. Lover og avtaleverk skal selvsagt følges av både arbeidsgiver og arbeidstaker. Det forventes at du kan trafikkreglene dersom du skal kjøre bil på norske veier. Slik må det også være dersom du skal drive business og ansette ungdom til å jobbe for deg. Da må vi selvsagt kunne forvente at du overholder de reglene og avtalene som gjelder. Dersom noen for eksempel mente at vikeplikten var noe de selv kunne bestemme om de ville forholde seg til eller ikke, ville det fort oppstå kaos i trafikken. Slik er det også i arbeidslivet. De generelt sett gode forholdene på norske arbeidsplasser kommer ikke av seg selv, men ved at vi alle gjør vårt for å overholde norsk lov og avtaleverk, forklarer han.

Kvaløy-Bjørbekk opplyser videre at arbeidsgivere så vel som arbeidstakere stort sett ønsker å opptre ordentlig og følge gjeldene lover og avtaleverk.

– Men så er det noen som ikke har full oversikt over hva slags krav for eksempel loven stiller, og da er vi til for å hjelpe og gi råd. Dessuten er det ikke til å komme fra at det det også er noen tilfeller der det er arbeidsgivere som spekulerer i å unndra seg sine forpliktelser, direkte useriøse aktører som utnytter særlig unge arbeidstakere. Sommerpatruljen er også til for å avdekke dette, og vi bruker alle lovlige midler for å stanse de useriøse.

Fjorårets patrulje besøkte i underkant av 5.900 bedrifter og avdekket i alt 1.524 brudd på lover og regler.

Ved 18,8 prosent av de besøkte bedriftene ble det avdekket mindre eller større lovbrudd. De vanligste typene brudd dreier seg om enten manglende eller mangelfulle arbeidskontrakter, brudd på overtidsregler eller brudd på pausebestemmelser.

 

Husk de «3 skriftlige kvitteringene»

Sommerpatruljen bruker enhver anledning til å minne alle unge arbeidstakere om å forsikre seg om at de får tre viktige kvitteringer: Skriftlig arbeidskontrakt, lønnsslip og sluttattest.

– Husk at du har rett på å få en skriftlig arbeidskontrakt som følger lovverket. En lønnslipp som viser hva du har i lønn og som også er et bevis på at du har betalt skatt. Til slutt har du krav på en skriftlig attest når du slutter, som blant annet opplyser om hva slags arbeid du har utført, understreker Mats Kvaløy-Bjørbekk.

Andre viktige rettigheter er å få betalt for overtid, du skal ha god opplæring og du skal kunne HMS-reglene som gjelder på bedriften, ifølge Kvaløy-Bjørbekk.

– Husk også at alle bedrifter skal ha verneombud.

Med rettigheter følger også plikter, minner Mats Kvaløy-Bjørbekk om:

– Husk også å være positiv! Sjefen er den som bestemmer over dine arbeidsoppgaver, så følg reglene, og møt opp i riktig tid.

Du får mye ut av å være medlem av et fagforbund, påpeker Kvaløy-Bjørbekk som altså er SL-medlem:

– Da har ditt forbund mulighet til å bistå mer direkte i din arbeidssituasjon med juridisk hjelp og støtte dersom det skulle være nødvendig. Det er ikke vits å tegne forsikring etter at huset har brent ned, så meld deg inn i LO allerede i dag for å kunne få hjelp dersom om noe oppstår på arbeidsplassen, er rådet fra Kvaløy-Bjørbekk.

 

Informasjonstelefon er åpen

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=»1_1″ background_position=»left top» background_color=»» border_size=»» border_color=»» border_style=»solid» spacing=»yes» background_image=»» background_repeat=»no-repeat» padding=»» margin_top=»0px» margin_bottom=»0px» class=»» id=»» animation_type=»» animation_speed=»0.3″ animation_direction=»left» hide_on_mobile=»no» center_content=»no» min_height=»none»]

Over 6.000 bedrifter vil få besøk av LOs sommerpatrulje, som i 30 år har vært ungdommens vaktbikkje i arbeidslivet. (Foto: LO)
Over 6.000 bedrifter vil få besøk av LOs sommerpatrulje, som i 30 år har vært ungdommens vaktbikkje i arbeidslivet. (Foto: LO)

I tillegg til patruljene ute i fylkene, har LO åpnet sin årlige sommerpatruljetelefon. Telefonen er åpen til og med 15. august. Unge i arbeidslivet og i sommerjobb kan ringe inn for å få svar på spørsmål om rettigheter i arbeidslivet, og det er mulig å gi tips om arbeidsplasser sommerpatruljen bør besøke.

Mats Kvaløy-Bjørbekk sier han skal svare så godt han kan:

– I fjor besvarte sommerpatruljetelefonen over 650 henvendelser fra ungdom over hele landet. De vanligste spørsmålene gjaldt arbeidskontrakt, lønn og arbeidstid. Sommerpatruljetelefonen besvarer også mediehenvendelser, sier han.

Sommerpatruljetelefonen kan nås på 810 01 999 og er åpen mellom klokka 9 og 16 på hverdager i hele sommer.

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]