Løsning i statsoppgjøret
Partene i tariffoppgjøret i staten kom natt til onsdag til enighet etter mekling. Alle er sikret reallønnsvekst.
28. mai 2025
Runar Nørstad

Et mye større generelt tillegg enn det staten opprinnelig ville gi, var det som skulle til for å lande et utfordrende oppgjør, ifølge LO Stat.
60 prosent av disponible midler skal gis som et sentralt tillegg. Det gis dels som et fast kronebeløp og dels som et prosenttillegg. Resten skal fordeles lokalt.
– Dette har vært en stri tørn. Vi gikk alene inn i mekling etter at de tre andre hovedsammenslutningene hadde blitt enig med staten i forhandling. Det innebar at vi startet denne meklingen med et dårlig utgangspunkt. Derfor er jeg veldig fornøyd med at vi har klart det vi først og fremst ønsket: Å sikre hele laget, sier Elisabeth Steen, leder i LO Stat.
For LO Stat er det viktig at årets mellomoppgjør gir reallønnsvekst for medlemmene og at resultatet har en god likelønnsprofil. Det liker forbundssekretær Lene Bakkedal, som har representert Skolenes landsforbund i meklingen.
– Selv om Skolenes landsforbund ikke har flest medlemmer i staten, er vi fornøyde med oppgjøret vi fikk i havn. Særlig det at alle har fått økt kjøpekraft, og at det er en god likelønnsprofil. Og at vi fortsatt har størsteparten ut som sentrale tillegg. Lokale forhandlinger skaper lønnsforskjeller, derfor jobber vi i LO Stat for en størst mulig pott ut sentralt, sier hun.
Elisabeth Steen føler at LO Stat har truffet på de sentrale prioriteringene.
– Dette resultatet vil gi reallønnsvekst for alle våre medlemmer. Samtidig er det også gode muligheter for ytterligere uttelling i det lokale oppgjøret. Vi har flinke tillitsvalgte der ute, som skal gjøre den jobben, sier hun.
FAKTA: Dette er resultatet
Generelt tillegg til alle på 6600 + 1,5 prosent
Eksempel 1:
Ved årslønn 400.000:
6600+6000 = 12.600
Eksempel 1:
Ved årslønn 650.000:
6600+9750 = 16.350
40 prosent av disponible midler skal forhandles om lokalt.
