Krever lønnstillegg for alle

– Det er avgjørende for LO Kommune at det blir en profil på oppgjøret som fremmer likelønn og motvirker lavlønn. Det sier Mette Nord,…

23. april 2015

Runar Nørstad

– Det er avgjørende for LO Kommune at det blir en profil på oppgjøret som fremmer likelønn og motvirker lavlønn.

Mellomoppgjøret i gang. Mette Nord, forhandlingsleder LO Kommune. SL-leder Anne Finborud helt til venstre. (Foto: Fagbladet)

Det sier Mette Nord, leder av LO Kommunes forhandlingssammenslutning som i dag overleverte kravene i mellomoppgjøret til KS.

LO og NHO er kommet til enighet om et nøkternt lønnsoppgjør, og partene i kommunal sektor avtalte en del tillegg for 2015 allerede i fjor.

[fusion_builder_container hundred_percent=»yes» overflow=»visible»][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=»1_1″ background_position=»left top» background_color=»» border_size=»» border_color=»» border_style=»solid» spacing=»yes» background_image=»» background_repeat=»no-repeat» padding=»» margin_top=»0px» margin_bottom=»0px» class=»» id=»» animation_type=»» animation_speed=»0.3″ animation_direction=»left» hide_on_mobile=»no» center_content=»no» min_height=»none»]

Sentrale lønnstillegg pr. 1.5.2015.
Partene i kommunal sektor avtalte en del tillegg for 2015 allerede i fjor: Sentrale lønnstillegg pr. 1.5.2015.


Studerer kravene

– Partene har drøftet tallene for kommunesektoren og vi er enige om de økonomiske forutsetningene for årets oppgjør, sier forhandlingsleder i KS, Per Kristian Sundnes.

Forhandlingene som starter i dag har derfor et begrenset handlingsrom.

I fjor ble lønnsrammen i KS-området noe lavere enn i frontfaget på grunn av streik, samtidig førte fjorårets forhandlinger til at kommuneansatte i år får lønnstillegg som ligger noe over.

– Nå har vi mottatt krav fra alle partene. Vi skal selvfølgelig studere dem og gi vår respons. Vi er veldig innstilt på at partene i år skal klare å komme fram til en forhandlingsløsning uten å ta turen til Riksmekleren, sier Sundnes.

Årets forhandlinger er et mellomoppgjør, som betyr at det kun forhandles om lønnsjusteringer.

 

Kvinnedominerte yrker

LO Kommune fremmer krav som sikrer et sentralt lønnstillegg til alle og at kjøpekraften opprettholdes.

– De fleste arbeidstakerne i kommunene ble sikret lønnstillegg gjennom det som ble avtalt i hovedoppgjøret i fjor, sier Mette Nord, leder av forhandlingssammenslutningen.

– I mellomoppgjøret skal vi sikre alle et nivå i tråd med lavlønnsprofilen i frontfaget, fortsetter hun.

Mette Nord legger til at det er avgjørende for LO Kommune at det blir en profil på oppgjøret som fremmer likelønn og motvirker lavlønn.

– Dette er i samsvar med LOs hovedlinjer for mellomoppgjøret, og det ivaretar også de store, kvinnedominerte yrkesgruppene i kommunene, forklarer hun.

– Vi skal vise ansvarlighet i en økonomisk usikker tid, men kommuneansatte må sikres lønnsvekst på linje med det som ble oppnådd i frontfaget.

LO Kommune fremmer konkretiserte krav senere i forhandlingene.

 

184 milliarder kroner

KS forhandler på vegne av alle landets kommuner og fylkeskommuner, bortsett fra Oslo, samt kommunale bedrifter.

Forhandlingene omfatter en lønnsmasse på 184 milliarder kroner for nesten 400.000 arbeidstakere, organisert i 42 fagforeninger innenfor de fire forhandlingssammenslutningene LO Kommune, Unio Kommune, YS Kommune og Akademikerne.

FAKTA

LO Kommune er et av LOs to karteller. Har 178.000 aktive medlemmer i kommunal sektor. LO Kommune ble opprettet i 1997 og består av følgende forbund i kommunal sektor:

  • Fagforbundet
  • Fellesorganisasjonen (FO)
  • EL & IT Forbundet
  • Musikernes fellesorganisasjon (mfo)
  • Skolenes landsforbund (SL)
  • Fellesforbundet

 

 [/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]