Kan sykmeldte arbeide noe?

Ny forsøksordning i Akershus: Kan flere sykmeldte arbeide noe, heller enn å være 100 prosent sykmeldt? På oppdrag fra Arbeids- og sosialdepartementet gjennomfører NAV forsøksordningen Sykmeldt…

4. mai 2015

Runar Nørstad

Ny forsøksordning i Akershus: Kan flere sykmeldte arbeide noe, heller enn å være 100 prosent sykmeldt?

På oppdrag fra Arbeids- og sosialdepartementet gjennomfører NAV forsøksordningen Sykmeldt i jobb.

På oppdrag fra Arbeids- og sosialdepartementet gjennomfører NAV forsøksordningen Sykmeldt i jobb. Formålet er å undersøke om utprøving av oppgaver innenfor en begrenset periode kan bidra til at flere sykmeldte kan arbeide noe, heller enn å være 100 prosent sykmeldt.

Som tillitsvalgt kan du informere om- og foreslå bruk av Sykmeldt i jobb i din virksomhet.

Enklere for sykmelder

Regjeringen, arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene ønsker å redusere sykefraværet og hindre at folk faller utenfor arbeidslivet.

Mange arbeidstakere opplever at det er enklere å vende tilbake til jobben etter en sykmelding hvis de har hatt noe kontakt med arbeidsplassen mens de var sykmeldt. De opplever også at deltakelse i arbeidslivet kan være helsefremmende i seg selv.

NAV gjennomfører nå forsøksordningen Sykmeldt i jobb i Akershus. Ordningen gjelder for helt sykmeldte som er ansatt i virksomheter. Det spiller ingen rolle hvor den sykmeldte er bosatt, opplyser NAV.

I ordningen Sykmeldt i jobb skal arbeidsgiver og arbeidstaker sammen finne frem til arbeidsoppgaver den ansatte kan utføre til tross for sykdom, uten at det stilles noen produktivitetskrav i perioden. Dette skal gjøre det enklere for sykmelder å vurdere om gradert sykmelding er aktuelt og gi en god vurdering av hvor mye den enkelte sykmeldte kan arbeide.

[fusion_builder_container hundred_percent=»yes» overflow=»visible»][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=»1_1″ background_position=»left top» background_color=»» border_size=»» border_color=»» border_style=»solid» spacing=»yes» background_image=»» background_repeat=»no-repeat» padding=»» margin_top=»0px» margin_bottom=»0px» class=»» id=»» animation_type=»» animation_speed=»0.3″ animation_direction=»left» hide_on_mobile=»no» center_content=»no» min_height=»none»]

NAV gjennomfører nå forsøksordningen Sykmeldt i jobb i Akershus.
NAV gjennomfører nå forsøksordningen Sykmeldt i jobb i Akershus.

Meld dere på!

Ordningen bygger på en frivillig avtale mellom arbeidsgiver og den sykmeldte, og forutsetter ikke godkjenning av NAV-kontor eller sykmelder.

Når det er enighet om å prøve ordningen, melder arbeidsgiver inn deltakelse via denne nettsiden. Ordningen kan benyttes i en periode på 14 dager. Perioden kan starte umiddelbart etter arbeidsgiverperioden (de første 16 dagene) eller senere i sykmeldingsperioden.

Arbeidsgiver står også fritt til å benytte ordningen i arbeidsgiverperioden, men betaler da sykepengene selv. Den sykmeldte får utbetalt sykepengene på vanlig vis.

Forsøket pågår i perioden 4. mai 2015 – 15. april 2017.

  • Vil du tipse noen om ordningen Sykmeldt i jobb? Send dem denne lenken
  • Vil du vite mer om ordningen? Les mer her (pdf, LO)

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]