Enighet mellom LO Stat og Spekter

De innledende forhandlingene mellom LO Stat og Spekter (A-delen) for over 50.000 ansatte er sluttført. Resultatet er et lønnsoppgjør på linje med LO-NHO, det…

7. april 2016

Runar Nørstad

LO Stats forhandlingsleder Eivind Gran og LO Stats leder Tone Rønoldtangen hilser på Spekters forhandlingsleder Anne-Kari Bratten. I bakgrunnen Lizzie Thorkildsen, forhandlingsleder i YS Spekter. (Foto: Kristian Brustad, LO Media)De innledende forhandlingene mellom LO Stat og Spekter (A-delen) for over 50.000 ansatte er sluttført. Resultatet er et lønnsoppgjør på linje med LO-NHO, det såkalte frontfaget.

– Lønnsoppgjøret er på 2,4 prosent, og helt på linje med industrien, sier Eivind Gran, forhandlingsleder og nestleder i LO Stat, i en pressemelding.

LO Stat fikk i forhandlingene gjennomslag for tydeligere bestemmelser på likestilling, overvåking samt hjemmekontor.

Forbundssekretær Gro Tove Andersen har representert Skolenes landsforbund i LO Stat/Spekter-forhandlingene.

 

Fortsatt pensjonsfloke

[fusion_builder_container hundred_percent=»yes» overflow=»visible»][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=»1_1″ background_position=»left top» background_color=»» border_size=»» border_color=»» border_style=»solid» spacing=»yes» background_image=»» background_repeat=»no-repeat» padding=»» margin_top=»0px» margin_bottom=»0px» class=»» id=»» animation_type=»» animation_speed=»0.3″ animation_direction=»left» hide_on_mobile=»no» center_content=»no» min_height=»none»]

LO Stats forhandlingsleder Eivind Gran. (Foto: Kristian Brustad, LO Media)
LO Stats forhandlingsleder Eivind Gran. (Foto: Kristian Brustad, LO Media)

I forbindelse med lønnsoppgjøret i 2015 ønsket Spekter å endre pensjonsordning i kultursektoren på grunn av anstrengt økonomi i flere kulturinstitusjoner. LO Stat ønsker en trygg og forutsigbar pensjonsordning for ansatte i kultursektoren. Den skal være lik for kvinner og menn, og pensjonen skal vare livet ut.

– Vi har hele veien vært villig til å være med på en dugnad, der risikoen deles mellom arbeidsgiver og ansatte. Vi har strukket oss 80 prosent, men Spekter står bom stille, sier Eivind Gran.

Forhandlinger om pensjoner i kultursektoren forblir dermed uløst. Striden gjør at det ikke blir forhandlinger på virksomhetene. LO Stat og Spekter vil avholde avsluttende forhandlinger i kultursektoren 14. april.

Protokoll fra A-delen, Spekter-oppgjøret 2016:

 

Om forhandlingene

A-delen gjelder for samtlige virksomheter i Spekter. A-delsforhandlingene danner grunnlaget for tarifforhandlinger på hver enkelt overenskomst (B-del).

I B-delen regulerer lønns- og arbeidsvilkår i den enkelte virksomhet. Deretter går oppgjøret tilbake til LO Stat og Spekter (Fase 3). Kommer ikke partene til enighet, går lønnsoppgjøret til mekling. I helseforetakene gjennomføres en egen landsomfattende forhandlingsrunde kalt A2.

Spekter er delt inn i 10 områder, og noen av dem har flere overenskomster. Slik er inndelingen:

  1. Orkestre og teatre, 2. Norges Bank, 3. Avinor, 4. Lovisenberg, 5. Nettbuss, 6. NRK, 7. NSB, 8. Posten, 9. Øvrige virksomheter, 10. Helseforetak

 

Frister for å komme til enighet i B-delsforhandlingene:

Område 1: Avsluttende forhandlinger 14. april

Område 2: 29. april kl. 15.00

Område 3: 29. april kl. 15.00

Område 4: Avtales senere

Område 5: Ferdig

Område 6: 22. april kl. 15.00

Område 7: 29. april kl. 15.00

Område 8: 29. april kl. 15.00

Område 9: 3. mai kl. 15.00

Område 10: Avtales senere

 

Frister for bistand

Partene ute på virksomhetene kan be om bistand fra sentrale parter, hvis det ikke oppnås enighet.

Område 1: Avsluttende forhandlinger 14. april

Område 2: 22. april kl. 15.00

Område 3: 22. april kl. 15.00

Område 4: Avtales senere

Område 5: Ferdig

Område 6: 19. april kl. 15.00

Område 7: 22. april kl. 15.00

Område 8: 22. april kl. 15.00

Område 9: 26. april kl. 15.00

Område 10: Avtales senere

 [/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]