Debatt om yrkesfagene under Arendalsuka

Er satsingen på yrkesfag bare tomme løfter? Skolenes landsforbund utfordrer kunnskapsminister Tonje Brenna, LO-sekretær Trude Tinnlund, en yrkesfaglærer og en administrerende direktør. 

11. august 2022

Runar Nørstad

Kunnskapsminister Tonje Brenna, LO-sekretær Trude Tinnlund, administrerende direktør Håvard Tamburstuen, forbundsleder Mette Johnsen Walker, yrkesfaglærer Anne Trine Eia og forbundssekretær Jeanine Norstad skal snakke om yrkesfag og dets utfordringer under Arendalsuka. (Foto: SL/Ilja C. Hendel/Trond Isaksen/Johnny Lunde/Privat)

Arendalsuka arrangeres fra 15. til 19. august, og er en demokratisk møteplass for alle som er engasjert i samfunnet vi lever i. Dette er arrangementet for deg som vil være med å lytte til, debattere og løse dagens og morgendagens samfunnsutfordringer. Om lag 1.000 arrangementer og 200 stands fyller Arendal sentrum i fem dager i august hvert år. 

Skolenes landsforbund har sitt eget arrangement, tirsdag 16. august på Clarion Hotel Tyholmen, klokken 18.00 til 18.45. Møterom: Lille Torungen. 

Vi spør om satsingen på yrkesfag bare er tomme løfter?

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at fullføringen blant elever på yrkesfag er 20 prosentpoeng lavere enn blant elever på studieforberedende. En av hovedgrunnene er at elever ikke får læreplass. Regjeringen bruker i år én milliard kroner på yrkesfag og kvalifisering, hvorav 370 millioner kroner går til fylkeskommunene for å forberede oppfølgingen av yrkesfagelevene og styrke arbeidet for flere læreplasser.

  • Hvordan følge opp elevene tettere gjennom skoleårene på yrkesfag, og når de går ut i bedrift som lærlinger?
  • Hvilken rolle har faget Yrkesfaglig fordypning (YFF) og yrkesfaglæreren?
  • Hvordan skaffe flere læreplasser?
  • Hvordan øke kvaliteten på yrkesfagopplæringen?

Lnett, et nettselskap i Sør-Rogaland med vel 350 ansatte og 160.000 kunder, ansetter stadig folk med bakgrunn fra yrkesfag i ulike stillinger, eksempelvis montører, operatører til driftssentralen eller ansatte som jobber prosjektrelatert. Selskapet, som er en del av Lysekonsernet, tar hvert år inn fem nye lærlinger innen energimontørfaget (elever fra elektro). Det gjør at Lnett har 15 lærlinger inne til enhver tid. Selskapets administrerende direktør gjester debatten og deler sine erfaringer om hvorfor satsingen på lærlinger er så viktig. 

Her kan du lese mer om Lnetts satsing på lærlinger og se film med to tidligere lærlinger

Medvirkende:

  • Tonje Brenna, kunnskapsminister
  • Trude Tinnlund, LO-sekretær
  • Håvard Tamburstuen, administrerende direktør i Lnett 
  • Anne Trine Eia, yrkesfaglærer, Dahlske videregående skole i Grimstad
  • Debatten ledes av Jeanine Norstad, forbundssekretær i Skolenes landsforbund

Forbundsleder Mette Johnsen Walker ønsker velkommen! 

Velkommen til debatt på Clarion Hotel Tyholmen (Lille Torungen), tirsdag 16. august klokken 18.00.

Relevante lenker
Les mer om vårt arrangement under Arendalsuka her
Les mer om Arendalsuka her
Kommer du? Meld deg gjerne på via vår Facebook-side (det er gratis å delta)

Saken er publisert første gang 20. juni 2022.